Vil at Breivik skal forklare seg uten håndjern

Anders Behring Breiviks forsvarere vil at kilenten skal slippe å ha på seg håndjern når han forklarer seg for retten.

I JERN: Terrosiktede Anders Behring Breivik på vei inn til fengslingsmøtet i tinghuset i Oslo, iført håndjern. Hans forsvarere vil at han skal slippe håndjern under sin egen forklaring til uka. Foto: Lise Åserud / Scanpix
I JERN: Terrosiktede Anders Behring Breivik på vei inn til fengslingsmøtet i tinghuset i Oslo, iført håndjern. Hans forsvarere vil at han skal slippe håndjern under sin egen forklaring til uka. Foto: Lise Åserud / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går var forsvarerteamet Tord Jordet, Vibeke Hein Bæra, Odd Ivar Grøn og Geir Lippestad på politihuset i Oslo for å diskutere Anders Behring Breiviks sikkerhet under rettssaken.

Blant stridstemaene var bruk av håndjern under Breiviks forklaring, som ifølge tidsplanen vil begynne tirsdag neste uke og vare ut uka.

Forsvarerne vil at massedrapsmannen skal få forklare seg uten håndjern.

- Vi ønsker ikke at han skal ha håndjern under sin forklaring, sier Vibeke Hein Bæra til Dagbladet.

- Går dere med på at han har det under resten av saken?

- Det er vi i dialog om, sier Hein Bæra.

Politiet ønsket i går ikke å kommentere hva slags holdning de har til bruk av håndjern under rettssaken.

- Vi har informert forsvarerne om våre synspunkter, men ønsker ikke å uttale oss om det, sier etterforskningsleder ved oslo politidistrikt John Roger Lund til Dagbladet.

Skuddsikkert glass De nye sakkyndige mener Breivik har «ekstreme politiske oppfatninger», at han er en «krenkbar person, har grandiose trekk og at han målbærer en politisk ideologi». De mener også at «det er høy grad av risiko for nye voldshandlinger».

Under begge fenglslingsmøtene har Behring Breivik vært påført håndjern hele tiden.

Breivik har omtalt både rømningsplaner og alternative terrormål i sitt manifest. Men sikkerhetsstiltakene rundt rettssaken handler først og fremst om å beskytte Anders Behring Breivik.

Under saken vil han sitte bak en skuddsikker glassvegg. Utenfor tingretten vil det blant annet være seks punkter med sikkerhetskontroll som presse, fornærmede, pårørende og aktører må gjennom hver dag.

Det er 193 presse- og tilskuerplasser i salen, og sikkerhetsopplegget vil bli det mest omfattende under en norsk rettssak noensinne.

- Vi er trygge på at politiet ivaretar sikkerheten hans på en god måte, sier Vibeke Hein Bæra.

TERRORRETTSALEN: Anders Behring Brevik skal sitte på høyre side, sammen med sine forsvarere. Aktoratet og bistandsadvokatene skal sitte til venstre. Glassveggen bak Breiviks plass er en del av en fysisk sikring. . Tegning: Terje Grønmo Arkitekter
TERRORRETTSALEN: Anders Behring Brevik skal sitte på høyre side, sammen med sine forsvarere. Aktoratet og bistandsadvokatene skal sitte til venstre. Glassveggen bak Breiviks plass er en del av en fysisk sikring. . Tegning: Terje Grønmo Arkitekter Vis mer