Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil at farmasøytene skal få vaksine raskere

Mange som nå skal levere ut Tamiflu uten resept, er ikke vaksinert.

UT TIL APOTEKENE: Nå kan apotekene levere ut Tamiflu uten resept, noe som kan gjøre pågangen stor til apotekene. Men mange som jobber der, er ennå ikke vaksinert mot svineinfluensa. 
Foto: John T. Pedersen /Dagbladet
UT TIL APOTEKENE: Nå kan apotekene levere ut Tamiflu uten resept, noe som kan gjøre pågangen stor til apotekene. Men mange som jobber der, er ennå ikke vaksinert mot svineinfluensa. Foto: John T. Pedersen /Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Dagbladet): Torsdag blir det mulig å gå på apoteket og skaffe seg influensamedisinen Tamiflu uten resept. En forskrift som gir farmasøyter midlertidig rett til å rekvirere Tamiflu og Relenza, ble vedtatt i ettermiddag.

- Vi vil avlaste kommunehelsetjenesten, og gjøre det lettere å få fatt i medisinen for de som trenger det. Vaksinen er selvfølgelig det aller beste. Men ikke alle er vaksinert enda, og Tamiflu er et legemiddel som kan lette et sykdomsforløp, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Ment for de syke
Tamiflu uten resept er et tilbud først og fremst til de som er blitt syke, presiserer helseministeren. Men hun mener at de som er i risikogrupper, men ennå ikke er vaksinert, kan bruke Tamiflu forebyggende.

- Hvis du ikke har influensa og du er helt frisk, gir det ingen mening å spise Tamiflu hele vinteren. Men dersom du pleier andre med influensa eller er i risikogruppe, kan man også bruke det forebyggende, sier Strøm-Erichsen.

Hun mener det alltid er fare for misbruk når man åpner for at alle kan få tak i medisinen, men sier at det også gjelder når man får resept på Tamiflu fra lege.

Apotekene er klare til å distribuere Tamiflu, sier informasjonssjef Jostein Soldal i Apotekforeningen.   

- Det er rikelig med Tamiflu på lager. Vi har vært klar over at denne beskjeden kunne komme i noen dager, og vi har bedt de tre legemiddelgrossistene om å planlegge for rask distribusjon av mye Tamiflu fram til torsdag. Det skal de være klare til, sier informasjonssjefen til Dagbladet. 

- Bør prioriteres for vaksine
Bransjeorganisasjonen har blitt kontaktet av en del apotek som mener farmasøyter burde vært vaksinert mot svineinfluensa allerede. Når de nå skal skrive ut medisinen selv, er det mye større sjanse for kontakt med smittede.  

Hittil har helsemyndighetene plassert farmasøyter i gruppen av helsepersonell som blir prioritert som nummer to for vaksine. Til nå er det stort sett såkalt frontlinjepersonell som skal ta imot, undersøke eller behandle pasienter som kan være influensasyke, som har fått vaksinen.  

Apotekforeningen mener farmasøyter nå bør plasseres i den prioriterte gruppen.

- De som står for prioriteringene, burde vurdere dette på nytt i lys av at apotekene skal skrive ut Tamiflu. Det ville vært bedre om de som arbeider i apotekene er vaksinert når de skal levere ut medisin, sier Soldal.


Billigere
Legemidlene kan hentes av pasienten eller av en annen på vegne av pasienten. Når medisinen hentes, må det leveres et utfylt skjema til farmasøyten i apotek. Disse skjemaene vil være tilgjengelig i apotekene og på www.pandemi.no.

Samtidig blir legemiddelet billigere enn vanlig, og Tamiflu vil koste 50 kroner. Hvis man ikke har resept, må man i tillegg betale 20 kroner for rekvireringen på apoteket.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media