Vil at flere fosterhjemsbarn skal bo hos slektninger

Forskning viser at å bli plassert hos slektninger er bedre for fosterhjemsbarn. Nå vil regjeringen lovfeste at familien alltid vurderes som fosterhjem i omplasseringssaker.

VIL BRUKE SLEKTA: Antallet barn som blir tatt ut av hjemmet og plassert i fosterhjem har økt kraftig de siste ti årene. Regjeringen vil at flere skal plasseres hos slektninger. Forskning viser at  at barn som bor i fosterhjem hos slektninger får mindre atferdsproblemer, mindre psykiske problemer, og har større stabilitet i plasseringer enn barn i ordinære fosterhjem.
VIL BRUKE SLEKTA: Antallet barn som blir tatt ut av hjemmet og plassert i fosterhjem har økt kraftig de siste ti årene. Regjeringen vil at flere skal plasseres hos slektninger. Forskning viser at at barn som bor i fosterhjem hos slektninger får mindre atferdsproblemer, mindre psykiske problemer, og har større stabilitet i plasseringer enn barn i ordinære fosterhjem. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag før påske ble det sendt ut et høringsnotat om forslag til endringer i barnevernloven. Der går det blant annet fram at regjeringen ønsker å styrke slektningers mulighet for å fungere som fosterforeldre.

«Kommunens ansvar for å alltid vurdere om noen i barnets slekt og nære nettverk kan velges som fosterhjem (...) foreslås lovfestet», heter det i høringsnotatet.

At barneverntjenesten alltid skal vurdere om noen i barnets familie eller nære nettverk kan velges som fosterhjem, står i dag i fosterhjemsforskriften § 4. Det som nå foreslås er at dette skal inn i loven.

Til Dagbladet skriver departementet at ambisjonen er at flere barn som tas ut av hjemmet skal plasseres hos slektninger.

- Det er ønskelig at flere barn, som ikke kan bo hjemme, kan bo i fosterhjem hos personer som de kjenner og har en tilhørighet til. Andelen barn som bor i fosterhjem i familie eller nære nettverk har økt de siste årene. Totalt bor ett av fire barn i slektsfosterhjem. I den nye stortingsmeldingen om fosterhjem foreslås det å styrke bruken av familieråd, som er en metode for å kartlegge ressurser og muligheter i barnas slekt og nære nettverk. I samme melding varsles det utvikling av et nasjonalt system for kartlegging av barn som en del av et helhetlig kvalitetssystem for hele barnevernet, skriver departementet til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer