ANMELDER: Også journalist Kjetil Stormark skal ha blitt registrert av Etterretningsbataljonen. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
ANMELDER: Også journalist Kjetil Stormark skal ha blitt registrert av Etterretningsbataljonen. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer

Vil at generaladvokaten gransker E-bataljonen

På jobb for Dagbladet skal journalist Kjetil Stormark ha blitt kartlagt av Forsvaret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Advokat Jon Wessel-Aas forberedte igår et brev til Generaladvokat Arne Willy Dahl, hvor han på vegne av journalist og forfatter Kjetil Stormark anmelder at Stormark skal ha blitt kartlagt av Etterretningsbataljonen.

- Anmeldelsen oppsummererer opplysningene vi har, og vi ber om at de iverksetter etterforskning, sier Wessel-Aas til Dagbladet.

Seks kartlagt VG skrev i går at Kjetil Stormark var en av tre journalister som ble kartlagt og registrert i den hemmelige databasen E-LAN, etter avisens avsløringer av spiongruppen E14 i februar 2011.

Tidligere er det kjent at VGs egne journalister Rolf J. Widerøe og Hans Petter Aas ble kartlagt av Etterretningsbataljonen, slik EOS-utvalget, Stortingets kontrollorgan med de hemmelige tjenestene, har konkludert med.

Stormark skrev om E14-saken for Dagbladet. Det skal også ha blitt samlet inn informasjon om tre andre journalister, uten at det ble lagret.

al-Qaida - Stormark har vært gjenstand for kartlegging og registrering i den samme etterretningsdatabasen, på grunn av hans journalistiske virksomhet på oppdrag for Dagbladet, sier Wessel-Aas.

Han reagerer sterkt på en slik kartlegging og registrering.

- Noen har besluttet at her skal noen journalister registreres i en en database hvor også diverse al-Qaida og Taliban-ledere er registrerte. De har i utgangspunktet ingen lovhjemmel for å føre norske borgere inn i et slikt register, sier Wessel-Aas.
Han er bekymret for at innsamlet informasjon kan brukes til å presse journalister til en forsiktigere dekning av forsvarssaker.

- Åpen informasjon
- EOS-utvalget var veldig tydelig på at det ikke har blitt gjort noen analyse av norske journalister. Det er snakk om åpen informasjon som finnes på internett, sier Marianne Øiahals, kommunikasjonssjef i Hæren til Dagbladet.

Hun kan verken bekrefte eller avkrefte at informasjon om journalister er registrert i databasen E-LAN.

Øiahals forteller at Hæren jobber med å komme til bunns i saken, og derfor har bedt EOS-utvalget om å få en kopi av det som var registrert om journalister.

- Hele den filen og den mappen ble sendt over til EOS-utvalget, og det ble slettet hos oss, slik vi fikk pålegg om, sier Marianne Øiahals.

Også forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen ser meget alvorlig på avsløringen, og ber nå generaladvokaten om å etterforske saken.