Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Martine-saken:

- Vil at han skal vite at vi fortsetter kampen

I dag er det ti år siden Martine Vik Magnussen ble drept. Faren krever at mistenkte Farouk gjør seg tilgjengelig for det britiske politiet.

DREPT: Det er i dag ti år siden Martine Vik Magnussen ble drept i London. I den anledning har hennes far og politiet innkalt til en pressekonferanse. Foto: Privat
DREPT: Det er i dag ti år siden Martine Vik Magnussen ble drept i London. I den anledning har hennes far og politiet innkalt til en pressekonferanse. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Det er i dag ti år siden norske studenten Martine Vik Magnussen (23) ble funnet drept i kjelleren av et leilighetskompleks i London.

I den forbindelse innkalte Martines far, Odd Petter Magnussen, og Scotland Yard til en felles pressekonferanse. Her leste Magnussen opp en uttalelse og svarte på spørsmål fra journalister.

MØTTE PRESSEN: Odd Petter Magnussen holdt i dag en pressekonferanse i London. Foto: Linn Kongsli Hillestad /Dagbladet
MØTTE PRESSEN: Odd Petter Magnussen holdt i dag en pressekonferanse i London. Foto: Linn Kongsli Hillestad /Dagbladet Vis mer

- Jeg er ikke ute etter hevn, det er ikke familien min heller. Vi ønsker bare rettferdighet, sier Magnussen i apellen.

- Løp fra ansvaret

NYE BILDER: I forbindelse med pressekonferansen har familien frigitt nye bilder av Martine. foto: Privat
NYE BILDER: I forbindelse med pressekonferansen har familien frigitt nye bilder av Martine. foto: Privat Vis mer

Magnussen sier han opplever det som et privilegium å ha muligheten til å reise til andre land, når man selv ønsker og vil det - men at det også følger et ansvar med dette.

- For ti år siden ble min datter Martine drept i denne byen. Han som var ansvarlig fløy til et annet land, løp fra ansvaret og alle etiske og juridiske standarder, sier faren, som deretter kommer med en direkte henvendelse til mannen som er mistenkt for drapet:

- I dag vil jeg adressere dette individet som har fortsatt livet sitt uten konsekvenser, mens min familie har lidd det største tapet en familie kan lide.

- Vi vil at han skal vite at vi, ti år etter, fortsetter kampen. Politiet fortsetter sin etterforskning, og vi vil at han skal vite at rettferdigheten vil seire, fortsetter Magnussen.

TI ÅR: Videoen fra 2008 viser studenten Martine Vik Magnussen som forlater nattklubben i London sammen med Farouk Abdulhak. Hun ble meldt savnet dagen etter, og senere funnet voldtatt og drept i leilighetskomplekset hvor Abdulhak bodde. Onsdag 14. mars 2018 markeres tiårsdagen for drapet på Magnussen. Samme dag frigir britisk politi videoen fra nat... Vis mer

- Prioritert sak

Politiet frigjorde tidligere en video av den drapsmistenkte Farouk Abdulhak og Martine Vik Magnussen idet de sammen forlot nattklubben Maddox i London den 14. mars 2008.

Sjefsetterforsker ved avdelingen for drap og alvorlig kriminalitet ved Metropolitan Police i London, Andy Partridge, sier de har frigitt overvåkingsvideoen for å holde momentum i saken. Han sier videre at også politiets ambisjon ti år etter drapet er å oppnå rettferdighet for Martine.

- Farouk flyktet, og i dag er han fortsatt i skjul. Vi tror han er i Jemen. I dag har vi nådd en viktig milepæl, derfor ber jeg Farouk direkte om å komme tilbake til England, sier Patridge.

I DIALOG MED POLITIET: Magnussen snakker med britisk politi etter pressekonferansen. Foto: Linn Kongsli Hillestad / Dagbladet
I DIALOG MED POLITIET: Magnussen snakker med britisk politi etter pressekonferansen. Foto: Linn Kongsli Hillestad / Dagbladet Vis mer

- Han var en gjest i landet vårt da Martine ble myrdet.

Patridge sier at etterforskningen fortsatt prioriteres høyt.

- Vi fortsetter å støtte Magnussen-familien i deres kamp for rettferdighet, sier etterforskeren og tilføyer:

- Hvis det er familiemedlemmer av Farouk, og det er det åpenbart, som kan ha noe innflytelse over ham og mulighet til å snakke med ham, kanskje de kan overbevise ham om å komme tilbake til Storbritannia.

- Kontakt med folk i Jemen

På spørsmål fra Dagbladet om hvor i Jemen han tror Farouk oppholder seg, svarer Martines far, Magnussen:

- Vi vet ikke hvor Farouk er, men det har vært indikasjoner på at han har oppholdt seg i Sana-området. I hvert fall i den nordlige delen av landet, som er dominert av houthiene.

Han sier at familien har blitt kontaktet av mange personer i Jemen som har sympati med dem.

- Det har vært en enorm og veldig positiv reaksjon i den jemenittiske befolkningen som er veldig rørende, sier Magnussen, som legger til at han håper han kan få mulighet til å besøke Jemen en gang.

- Det er et fantastisk land med historiske røtter. Noen av de mest sympatiske menneskene jeg har møtt, er jemenitter. Jeg håper virkelig rettferdighet vil skje her, sier han.

- Trenger svar

Magnussen sier at han og resten av familien trenger å vite hva som skjedde med Martine.

- Så vi ber ham, krever at han gjør seg selv tilgjengelig for det britiske politiet, sier Magnussen.

Han sier han er svært takknemlig overfor britiske myndigheter, og at han er overbevist om at denne saken vil bli løst en gang.

- Som familie har vi en entydig beskjed i dag: At den mistenkte skal stå fram. Jeg kan ikke se noen framtid i det livet han lever i Jemen i dag, sier Magnussen.

Dro sammen

23 år gamle Martine var student på Regents College i London, da hun natt til fredag 14. mars 2008 ble voldtatt og drept. De siste observasjonene av henne ble gjort på utestedet Maddox ved tre-tida denne natta.

Hun forlot utestedet sammen med medstudenten Farouk Abdulhak, og de skal ha gått sammen inn i en drosje. Etter det ble hun aldri sett i live.

​Martine ble funnet død i kjelleren i leilighetsbygget til Abdulhak i Great Portland Street i London to dager senere. Abdulhak hadde da flyktet landet i farens private fly.

Han er den eneste mistenkte i drapssaken, og etterlyst av Interpol. Han var 21 år da Martine ble drept. Faren hans er den styrtrike Shaher Abdulhak, en av Jemens mektigste menn.

- Det er veldig vanskelig å godta det som skjedde, men for å fungere i hverdagen fortrenger hjernen noe av det ubegripelige. Det er skjellsettende å miste et barn, og det rommet man da befinner seg i er bekmørkt, sa Magnussen til Dagbladet i helga.

​​

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling