SAUDIPRINS: Prins Bandar bin Sultan bin Abdul Aziz al-Saud, som var Saudi Arabias ambassadør til USA fra 1983 til 2005, mistenkes i rapporten for å ha visst om at han støttet planleggingen av 11. september-angrepene.  AFP PHOTO/HASSAN AMMAR / NTB Scanpix
SAUDIPRINS: Prins Bandar bin Sultan bin Abdul Aziz al-Saud, som var Saudi Arabias ambassadør til USA fra 1983 til 2005, mistenkes i rapporten for å ha visst om at han støttet planleggingen av 11. september-angrepene.  AFP PHOTO/HASSAN AMMAR / NTB ScanpixVis mer

Vil at kalde og kongelige 11. september-spor skal etterforskes etter offentliggjøring av 28 hemmeligstemplede sider

- Dette blir en oppgave for den neste presidenten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På fredag, timer før et nytt terrorvelde i Nice skulle bryte ut, ble 28 hittil hemmeligstemplede sider om etterforskningen rundt 11-september-angrepet offentliggjort.

Les de 28 sidene her.

Hemmelighetskremmeriet rundt de 28 sidene har blitt kritisert av pårørende til de drepte og politikere i 13 år. De har alltid ment at enkelte spor opp mot saudiarabiske tjenestemenn, ikke var godt nok etterforsket.

OBAMA-BESØK: Her har president Barack Obama nettopp landet i Saudi Arabia. En av mennene på bildet er prins Bandar bin Sultan. Foto: NTB Scanpix
OBAMA-BESØK: Her har president Barack Obama nettopp landet i Saudi Arabia. En av mennene på bildet er prins Bandar bin Sultan. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Mer spekulasjon

Rapporten kom ikke til noen endelig konklusjon på om hvorvidt saudiarabiske tjenestemenn i USA kjente til flykaprernes planer.

Selv om det var en rekke mistenkelige forbindelser, fant etterforskerne som lagde rapporten, aldri noe bevis for at den saudiarabiske regjeringen eller saudiarabiske tjenestemenn som var i kontakt med kaprerne etter at de var kommet til USA, kjente til planene deres eller støttet angrepet, skriver NTB.

Obama-administrasjonen insisterer på at rapporten viser at det ikke fantes noen forbindelser mellom Saudi Arabia og flykaprerne som styrtet inn i World Trade Center, Pentagon-bygningen og ned i et jorde i Pennsylvania. Ryktene om at saudiaraberne visste om flykaprernes planer har sitt opphav i meldingene om at en rekke høytstående saudiarabere fikk lov til å forlate USA dagene etter terrorangrepet, på tross av at et landsdekkende flyforbud fortsatt gjaldt.

Men aviser som The Guardian og New York Times skriver at rapporten sannsynligvis ikke vil medføre at ryktene og spekulasjonene rundt saudiarabiske forbindelser til angrepet dør ut.

Ettersom USA var svært avhengig av Saudi Arabia som handelspartner også tilbake i 2001, spesielt for import av olje, mente mange at amerikanske tjenestemenn prøvde å skjule beviser for saudiarabiske forbindelser til angrepet for å bevare diplomatiske og økonomiske bånd landene i mellom.

Utbetalinger fra kongelige

Et av de mest mistenkelige funnene i rapporten er at prins Bandar bin Sultan, som var Saudi Arabias ambassadør til USA fra 1983 til 2005, overførte 15 000 dollar direkte fra sin konto i Washington til Osama Basnan. Basnan mistenkes for å ha vært en spion for saudiarabiske myndigheter som organiserte et støttenettverk i California for to av flykaprerne mens de bodde i San Diego åra før angrepet, skriver The Guardian.

BUSH-BESØK: Her besøker prins Bandar George W. Bush på hans ranch i Texas i 2004.  AFP PHOTO/THE WHITE HOUSE/ERIC DRAPER
BUSH-BESØK: Her besøker prins Bandar George W. Bush på hans ranch i Texas i 2004.  AFP PHOTO/THE WHITE HOUSE/ERIC DRAPER Vis mer

Det kastes også mistanke over Bandars kone, prinsesse Haifa bin Sultan, som betalte titusenvis av dollar til kona til Basnan i California. Hun betalte ut totalt 74 000 dollar til Basnans familie mellom februar 1999 til mai 2002.

Etterforskere mistenkte, men klarte aldri å bevise, at mye av disse pengene endte opp hos to av flykaprerne i San Diego, Khalid al-Mihdhar og Nawaf al-Hazmi.

Rapporten beskriver også hvordan saudiarabiske diplomater hjalp kaprerne med å skaffe seg leiligheter, åpne bankkontoer, finne fram til moskeer og få flygerundervisning, skriver NTB.

Det framgår også av rapporten at et telefonnummer, funnet i en kontaktliste tilhørende et al-Qaida-medlem, ble sporet tilbake til et firma som administrerte daglige oppgaver ved prins Bandars hjem.

BUSH-SENIOR: Her snakker George Bush senior med prins Bandar i 1990. Da hadde Bandar vært ambassadør i tre år.
BUSH-SENIOR: Her snakker George Bush senior med prins Bandar i 1990. Da hadde Bandar vært ambassadør i tre år. Vis mer

Kalde spor

15 av de 19 kaprerne var saudiarabiske statsborgere som ikke snakket godt engelsk og hadde lite erfaring med å bo i vestlige land.

Daværende president George W. Bush hemmeligstemplet rapporten for å beskytte etterretningstjenestens kilder og metoder, og kanskje også for ikke å fornærme USAs nære alliert Saudi-Arabia.

11. SEPTEMBER: De 28 hittil hemmeligstemplede sidene drøfter hvorvidt saudiarabiske tjenestemenn visste at om planene til flykaprerne. Foto: NTB Scanpix 
11. SEPTEMBER: De 28 hittil hemmeligstemplede sidene drøfter hvorvidt saudiarabiske tjenestemenn visste at om planene til flykaprerne. Foto: NTB Scanpix  Vis mer

Saudi-Arabia har imidlertid selv alltid ønsket å vite hva som sto i rapporten for å imøtegå eventuelle påstander de var uenige i, skriver NTB.

Saudiarabiske myndigheter har nektet for at prins Bandar og prinsesse Haifa hadde noen mistanke om at pengene de overførte ville bli brukt til å støtte flykaprerne, skriver The Guardian. Hun har hevdet at hun sendte pengene for å hjelpe Bandars syke kone.

Uansett om sporene nå er kalde, ønsker republikaneren John Lehman, tidligere medlem av Reagan-adminstrasjonen og medlem av 11. september-kommisjonen, en ny etterforskningen av saken.

- Bevisene er kanskje litt kalde, men det er på tide å revurdere vårt forhold til saudiaraberne, sier Lehman, ifølge The Guardian. Han mener at både Bush og Obama hadde mislyktes med å presse saudiarabiske myndigheter til å kutte sine bånd til «fanatiske, voldelige grener av Islam, som wahabisme».

- Dette kommer til å bli en sak for den neste presidenten, sier han.