Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil at mensen skal være gratis for de unge

Elever mobiliserer på Facebook.

PROSJEKT PÅ SKOLEN Ida Lyng Bengtsson (17) har med fire andre medelever startet initiativet «Mens skal være gratis». Foto: Privat / Ola Sæther
PROSJEKT PÅ SKOLEN Ida Lyng Bengtsson (17) har med fire andre medelever startet initiativet «Mens skal være gratis». Foto: Privat / Ola Sæther Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mensen kommer uansett i løpet av tenåra, for dem som er født med kvinnekropp. Og med det kommer noen tiår med månedlige utgifter til bind eller tamponger.

Det er urettferdig, mener en gruppe svenske elever. Og særlig for de unge, uten fast inntekt.

Derfor foreslår de at bind og tamponger skal være gratis for unge opp til 23 år.

- Tabubelagt Ida Lyng Bengtsson (17) har med fire andre medelever startet initiativet «Mens skal være gratis».

- Vi har hatt en oppgave på skolen «bruk fem uker med ulike emner til å påvirke noe i samfunnet som du ikke synes fungerer helt optimalt». Det er forberedelse for noe som heter gymnasprosjektet i tredjeklasse. Mensen er et såpass tabubelagt emne, så vi valgte å jobbe med det

Elevene har skrevet flere avisartikler, og vært på TV. Og flere svenske medier står for tur.

- Nå har vi fått mange underskrifter. Skal sende til Ungdomsmottagningen i Malmø. Planen var at de skulle fungere som kondomer på ungdomsmottagningen. De kjøper som foretak for å gi gratis, og så gir de det videre til menn og kvinner som spør, sier Bengtsson.

Ungdomsmottagningen er omtrent som Unginfo i Norge.

Ikke det samme med skjegg Dette gjelder først unge fra de får menstruasjon til de blir 23.
- I den perioden har man som oftest ikke stabil innekt, og da kan man bruke det man har på noe viktigere.

- En stor andel menn barberer seg hver dag. Hvorfor skal ikke barberhøvler være gratis?

- Vi har fått veldig mye motargumenter spesielt når det gjelder barberprodukter. Samfunnet forteller kvinner at de må barbere seg, så det er ikke bare for menn. For all del, jeg skulle gjerne hatt gratis barberblader. Men synes ikke det har noe med vår kampanje å gjøre.

- Jeg syntes det var pinlig - På hvilken måte mener dere mensen er tabubelagt?
- Jo eldre du blir, jo mindre tabubelagt er det. Men når du begynner å få det og ikke er sikker på om venner har fått det ennå, er det ikke noe man prater om. Jeg husker jeg syntes det var pinlig da jeg fikk mensen, og jeg syntes det var pinlig da mamma oppdaget det. Jeg ville ikke snakke om det, sier Ida Lyng Bengtsson.

Hun forteller at de så langt har fått inn over 500 underskrifter, og at det stadig kommer flere.
- Jeg tror det er 10 000 vi må ha. Men vi skal uansett jobbe videre for å få så mange vi kan. Så de har noe å tenke over, kanskje det kan gjøre en forskjell uansett.

KK har for øvrig regnet ut at man i snitt menstruerer i 6,25 år og bruker over 27 000 på bind og tamponger i løpet av livet.