Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump nekter å gi opp mur-drømmen

Vil at militæret skal punge ut for Mexico-muren

Ifølge flere kilder har presidenten tenkt at det amerikanske militæret skal betale for muren på grensa til Mexico.

OMFATTENDE PROSJEKT: Hvis USAs nyvalgte president Donald Trump får viljen sin vil han bygge en mur langs grensen til Mexico for å hindre flere migranter fra å komme inn i USA. CNN har regnet ut hvordan muren skal løses, hvor lang tid arbeidet vil ta og hva prosjektet vil koste. Ifølge deres eksperter kan Trump akkurat rekke å bygge en mur under sin... Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under et møte i forrige uke skal USAs president Donald Trump ha foreslått at militæret skal betale for grensemuren mellom moderlandet og Mexico.

Kilder som var på møtet sier til nyhetsbyrået AP og CNN at Trump foreslår at den omstridte muren skal finansieres gjennom budsjettet til militæret.

- Det er mange forskjellige alternativer vi undersøker. Denne er definitivt én, sier en kilde til CNN.

PÅ BEFARING: President Donald Trump viser fram et bilde av grenseområdet mot Mexico idet han inspiserer prototyper som er bygd av den planlagte grensemuren. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix
PÅ BEFARING: President Donald Trump viser fram et bilde av grenseområdet mot Mexico idet han inspiserer prototyper som er bygd av den planlagte grensemuren. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix Vis mer

Dyrt og omstridt

Siden presidenten foreslo å bygge en grensemur mellom Mexico og USA under presidentvalgkampen, har prosjektet vært et hett tema. Forslaget var kontroversielt og har vært presidentens mest omtalte valgløfte.

Det er særlig prisen på muren som kritikken har dreid seg mest om. Ifølge utregninger kommer til å koste den amerikanske staten 145 milliarder kroner.

VANSKELIG: Donald Trump har sagt han skal bygge en mur mot Mexico. Men er det mulig? CNN har reist langs grensa for å finne svaret. Video: CNN. Vis mer

Siden Trump kom med valgløftet, har han hele tiden ment at det er Mexico som skal betale for den. Men de har hele veien nektet og har sagt at de ikke skal bidra med så mye som én krone. Republikaneren Trump har tidligere også foreslått at demokratene som skal betale for muren, noe de også har nektet.

Nå kan det se ut til at presidenten er innforstått med at prosjektet må inn under statsbudsjettet.

«M» for militæret

Det skal ha vært under et møte med «speakeren» i Det hvite hus, Paul Ryan, at Trumps finansieringsforslag ble tatt opp. Det opplyser kilder som var kjent med innholdet i møtet til nyhetsbyrået og CNN.

Sist presidenten nevnte muren på Twitter, skrev han blant annet «Bygg muren gjennom M». Washington Post får bekreftet fra to kilder om at «M» betyr militæret.

En kilde sier til CNN at en annen mulighet er å øke innreiseavgiften fra Mexico til USA, slik at man på den måten får finansiert muren på sikt.

- Du kan alltid øke dem (avgiftene) og ta inntektene, sier kilden, og sier at dette er to forslag presidenten tenker på.

KOSTBART: Hver prototype koster 2,3 millioner kroner. 13. mars var Donald Trump i San Diego for å se på åtte ulike. Foto: NTB scanpix
KOSTBART: Hver prototype koster 2,3 millioner kroner. 13. mars var Donald Trump i San Diego for å se på åtte ulike. Foto: NTB scanpix Vis mer

Penger bevilget - men ikke nok

Selv om presidenten tenker på hvordan han skal finansiere for å kunne realisere drømmen om en grensemur, er det vedtatt i 2018-budsjettet at det vil bli satt av penger til muren.

22. mars unngikk USA såkalt «shutdown» etter en budsjettavtale som kom i havn før tidsfristen. I avtalen ligger det blant annet 12 milliarder kroner til presidentens hjertebarn: muren. Det er altså disse pengene som skal komme fra budsjettet til militæret.

Summen er derimot ikke nok til å finansiere hele muren, men i hvert fall en start.

På befaring

Tidligere i mars var presidenten i California for å se på prototyper av muren han så gjerne vil bygge. Kravene presidenten tidligere har stilt, er at den må være «etisk tilfredsstillende», «imponerende» og i stand til å takle sleggeangrep.

Presidenten sa under California-besøket at det er «galehus» dersom man ikke bygger muren. Målet med muren er for å unngå mer illegal innvandring fra nabolandet i sør.

- Uten en mur ser jeg for meg at det vil være et galehus, sa han.

Presidenten så på åtte forskjellige prototyper, som kostet 2,3 millioner kroner hver. Alle var laget i naturlig størrelse, det vil si 9 meter høye, og besto av betong og stål. De sto side om side ved Otay Mesa, et område sør i San Diego ved grensen til Mexico.

Hvilken presidenten kommer til å velge, er ikke bestemt.

Omstridt

Muren har siden presidentvalgkampen vært et hett tema. Men presidenten står på sitt, og til tross for mye kritikk - både blant opposisjonen og blant sine egne - har han skal muren mellom USA og Mexico bygges.

Pressesekretær i Det hvite hus sier til AP at hun ikke ønsker å gå nærmere inn på hva som er planen for muren.

- Jeg kan ikke kommentere detaljer på dette tidspunktet. Trump har fortsatt planer om å se på flere muligheter for å få Mexico til å betale for den, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!