Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil at Norge kjøper rovdyrkvoter i utlandet på lik linje med klimakvoter

Frps ulvegeneral har stor sans for kontroversiell ide fra Sp-lokallag. 

KAN VERNES I RUSSLAND?: Forslaget fra Sp-lokallaget innebærer at ulver som den på bildet kan vernes i et annet land mot at Norge får skyte det som er over Stortingets bestandsmål i Norge.  
KAN VERNES I RUSSLAND?: Forslaget fra Sp-lokallaget innebærer at ulver som den på bildet kan vernes i et annet land mot at Norge får skyte det som er over Stortingets bestandsmål i Norge.   Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hva om Norge kunne kjøpe seg bort fra forpliktelser om å ta vare på rovdyr på samme måte som vi kjøper klimakvoter i utlandet?

Det er Meråker Senterparti som i et brev til statsminister Erna Solberg (H) lanserer forslaget - som innebærer at Norge kjøper rovdyrkvoter for ulv og bjørn i Øst-Europa på samme måte som Norge kjøper klimakvoter fra andre land og fengselsplasser i Nederland.

Etter det Dagbladet kjenner til, har noe liknende aldri blitt foreslått i Norge før. Og forslaget vil bli oppfattet som kontroversielt i flere miljøer.

- Vi ser at det nå letes overalt for å prøve å finne løsning på situasjonen som er nå. Da kom vi fram til at vi kan foreslå kjøp av kvoter på ulv og bjørn på lik linje med klimakvoter, sier lokallagsleder Eline Lello til Dagbladet.

Kommunen hun bor i opplevde i fjor sommer store tap av rovdyr til særlig bjørn og jerv.

Bes om å utrede

Da tok også ulv sau i den nordtrønderske kommunen, som ligger milevis fra ulvesona på Østlandet.

« Det er en etablert praksis og kjensgjerning av Norge kjøper løsninger (og god samvittighet?) i utlandet (miljøutfordringer/fengselsplasser). Når etikk og moral i disse tilfeller uten vesentlig motstand settes stil side, kunne det være fristende å foreslå en liknende håndtering av rovdyrproblematikken. Vil statsministeren effektuere et ønske om at Norge kjøper rovdyrkvoter for bjørn og ulv i Øst-Europa fra og med 2018? », skriver Meråker Sp i brevet til statsminister Solberg.

- Dette er et konkret forslag til et konfliktdempende tiltak i en situasjon der det ser ut til at det er lite handlingskraft hos regjeringen for gjennomføring av Stortingets vedtak. Vi lytter gjerne til andre forslag, uansett må det nå skje noe og det fort, sier Lello.

Justis- og beredskapsminister Per Willy Amundsen (Frp) har også fått en kopi av brevet, og bes om å starte en utredning av ideen - som altså innebærer at man kan skyte mer rovdyr i Norge mens et annet land verner en større andel av sin bestand enn de egentlig må.

- Er det realisme i et slikt forslag?

- Det er vanskelig å si. Derfor ber vi justisdepartementet om å utrede det og se på lovligheten oppi det hele. Samtidig er det jo rart at, når du tenker på at kjøp av klimakvoter er lov, skal være noe i veien for å gjøre det samme med rovdyr, sier Lello.

Saken ble først omtalt av Trønder-Avisa, som skriver at Senterpartiet sentralt foreløpig ikke har vurdert forslaget fra den rovdyrherjede kommunen.

Det kommer de imidlertid til å gjøre, opplyser parlamentarisk leder Marit Arnstad.

- Vi skal være villig til å se på alle kreative forslag som kan bidra til å ivareta framtidas beitenæring, sier Arnstad til Dagbladet.

Hun vil advare mot latterliggjøring av ideen, som hun ser som en slags siste utvei fra beitenæringa i Meråker etter at departementet ikke har lyttet til dem om mer konvensjonelle løsninger på rovdyrproblemene i kommunen.

- Tenkinga er ikke annerledes enn det du finner i klimakvoter, så i teorien burde det ikke være umulig, men der du har et system på klimakvoter har du ikke noe tilsvarende på rovdyr. En slik løsning måtte i tilfelle ha bygd på bilaterale avtaler, sier Arnstad.

Frps ulvegeneral roser ideen

Frps ulvetalsmann Morten Ørsal Johansen synes ideen er interessant - særlig fordi ulvestammen Norge forvalter allerede er internasjonal.

- For å være helt ærlig likte jeg ideen. Om det er mulig å gjennomføre den er jeg litt mer i tvil om, men ideen har jeg sans for, sier Ørsal Johansen, og påpeker at internasjonale forpliktelser og etiske betenkeligheter ved en slik metode kan gjøre at det ikke er gjennomførbart.

Han sier han selv vil ta opp forslaget med justisminister Per Willy Amundsen (Frp) og håper departementet følger opp Sp-lokallagets ønske og utreder spørsmålet.

- Det hadde absolutt vært interessant å se en utredning om det, og for dem som har sendt det inn er det et ærlig forslag som absolutt bør undersøkes. Jeg vil spørre Per-Willy Amundsen om dette selv også, sier Ørsal til Dagbladet.

Høyres ulvetalsmann Gunnar Gundersen (H) kaller forslaget spennende nytenking.

- Jeg har ikke hørt om det tidligere, men hvis vi tar ulven som eksempel, så er jo den ulven vi har fra øst et sted, og der er den absolutt ikke truet, sier Gundersen.

- Mener du også at dette bør utredes?

- Jeg er vel mer på det sporet at klima- og miljørdepartementet får følge opp de oppgavene de allerede er pålagt i ulveforliket i fjor, sier Gundersen.

Det er foreløpig uklart om noen av departementene vil utrede ideen. Justisdepartementet viser til at det er klima- og miljødepartementet som i tilfelle har ansvar for å gjennomføre en slik utredning.

Statssekretær Lars Andreas Lunde (H) sier han ikke har sett brevet fra Meråker Sp.

- Vi må nesten få sett på det og behandlet det før jeg kan gi et svar, sier statssekretæren i en sms til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media