TRENGER TRENING: Afghanske politimenn vokter et møte mellom eldrerådet og amerikanske militære ledere i landsbyen Peshadi Kunar provinsen øst i Afghanistan i februar. Nå ønsker forsvarsministeren at Norske soldater skal settes inn i treningen av afghansk politi.  Foto: REUTERS/Oleg Popov/SCANPIX
TRENGER TRENING: Afghanske politimenn vokter et møte mellom eldrerådet og amerikanske militære ledere i landsbyen Peshadi Kunar provinsen øst i Afghanistan i februar. Nå ønsker forsvarsministeren at Norske soldater skal settes inn i treningen av afghansk politi. Foto: REUTERS/Oleg Popov/SCANPIXVis mer

Vil at norske soldater skal lære opp afghansk politi

Forsvarsministeren får støtte av SV-topper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarsministeren vil sette norske soldater til å drive opplæring av afghanske politifolk. SV-topper støtter forslaget.

I FN-operasjoner blir det vanligvis holdt et strengt skille mellom politiarbeid og militær innsats. Men i Afghanistan er politiet nå i så store vanskeligheter at forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) er innstilt på å gjøre et unntak, skriver Bergens Tidende.

Torsdag ble ni afghanske politifolk drept i Helmand-provinsen sør i landet. Slike tapstall er nærmest daglig kost.

Da Strøm-Erichsen møtte den afghanske innenriksministeren Mohammad Hanir Atmar i Kabul tirsdag, hadde han mistet 50 politifolk bare de siste fem dagene.

- Atmar ba innstendig om hjelp. Politiet mangler utstyr, de mangler opplæring, og de er dårlig organisert. Situasjonen er så kritisk at vi må gjøre alt vi kan for å hjelpe dem, sier Strøm-Erichsen.

Å hjelpe dem betyr å sette de norske styrkene nord i landet til å hjelpe politiet i Faryab-provinsen, der nordmennene befinner seg.

- Det kan for eksempel skje ved at norsk militærpoliti gir opplæring i våpenbruk og hvordan politiet kan beskytte seg selv, sier hun, og tror hun vil få regjeringens støtte.

SV ønsker at det norske militære nærværet i Afghanistan skal opphøre, men stiller seg positive til forslaget.

- Opplæring, opplæring, opplæring. Det må være de norske oppgavene i Afghanistan før vi trekker oss helt ut av landet, sier partiets forsvarspolitiske talsmann Bjørn Jacobsen.

SV-nestleder Audun Lysbakken påpeker at norsk politi allerede driver opplæring av afghanske yrkeskolleger i Kabul.

(NTB)