Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vil at politiet skal prioritere forebygging

Politiets Fellesforbund mener forebygging er svært viktig, og er forundret over kritikken fra Høyres Hårek Elvenes.

Oslo 20141008. Leder av Politiets fellesforbund Sigve Bolstad på politimestermøte i Oslo. Holmenkollen Park Hotell. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
Oslo 20141008. Leder av Politiets fellesforbund Sigve Bolstad på politimestermøte i Oslo. Holmenkollen Park Hotell. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Politiets Fellesforbund er ikke negative til responstidsmålinger. Men når skal vi måle det forebyggende politiarbeidet, sier Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund. Han er forundret over kritikken fra Håkon Elvenes, en av Høyres representanter i Stortingets justiskomité.
  Hårek Elvenes er kritisk til Bolstad og Politiets Fellesforbunds uttalelser om at det blir for mye stoppeklokke-politi. Elvestad vil ha mer av denne typen politi og synes at det er rimelig at publikum får vite hvor lang tid de kan regne med å måtte vente på politiet når de trenger hjelp.  

- Virksomheten vris - Politiets Fellesforbund er ikke negative til at responstid måles og at publikum får vite hva de kan forvente. Men poenget vårt er at saksbehandlingstid og oppklaringsprosent fram til nå har vært rådende målekriterier. Når målinger av responstid kommer nå, er det hele tiden det reaktive politiarbeidet som måles, sier Sigve Bolstad til Dagbladet

Lederen av Politiets Fellesforbund forklarer at politiet funger slik at virksomheten vris mot det som skal måles og rapporteres på.

- Politimestrene får toppkarakterer dersom de kan vise fram gode tall, og da er det helt naturlig at virksomheten fokuseres rundt målekriteriene, sier forbundslederen.
- Forebyggende viktig - Vi måler altså hele tiden situasjonene der politiet kommer løpende etter og kriminaliteten allerede er begått. Når skal vi måle det proaktive arbeidet, det arbeidet som kommer før kriminaliteten er begått og som hindrer at den skjer?

- Denne typer arbeid er også grunnleggende viktig politiarbeid, sier Bolstad. 

- Politiets Fellesforbund er opptatt av at politiet må være på plass i nærmiljøene, bli kjent med dem som bor der og kunne være til stede på forhånd i de miljøene der det er behov. Vi er redd den utviklingen vi nå ser, med fokus på det reaktive politiet, i for stor grad skal prege den kommende politianalysen. Da mener vi politiet går i feil retning. Ikke minst vil de da svikte sitt samfunnsoppdrag om å skape et trygt samfunn for alle der de bor, avslutter forbundsleder Bolstad.