Vil at reptiler blir lovlige kjæledyr igjen

De lider under forbud, mener Veterinærforeningen.

LEOPARDGEKKO... er en av artene som står på en positivliste over herpetiler som kan bli lovlige i Norge. Om lag 100 000 dyr holdes i dag i skjult fangenskap i Norge. Mange eiere tør ikke ta dem til veterinær, og dyrene avlives dersom politiet finner ut av holdet. Veterinærforeningen er derfor positive til legalisering. Foto: EIVOR ERIKSEN.
LEOPARDGEKKO... er en av artene som står på en positivliste over herpetiler som kan bli lovlige i Norge. Om lag 100 000 dyr holdes i dag i skjult fangenskap i Norge. Mange eiere tør ikke ta dem til veterinær, og dyrene avlives dersom politiet finner ut av holdet. Veterinærforeningen er derfor positive til legalisering. Foto: EIVOR ERIKSEN.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Norske veterinærer ønsker å gjøre det lovlig igjen å holde visse typer slanger, øgler og skilpadder i Norge.

Den norske veterinærforening anslår at det finnes 100.000 ulovlige herptiler (reptiler og amfibium) i Norge i dag. Nå vil foreningen gjøre livet lettere både for dem og eierne. Også Mattilsynet vurderer om forskriftene bør endres, skriver Stavanger Aftenblad.

- Forbudet gjør folk redde for å ta med dyrene sine til veterinær når de blir syke, i frykt for å bli rapportert til Mattilsynet eller politiet. Dermed er det dyrene som lider, sier fagsjef Ellef Blakstad i Veterinærforeningen.

Norsk Herpetologisk forening har laget en liste over herptiler som bør være lovlige i Norge. Listen består av dyr som ikke er regnet for å være farlige.

Pressekontakt Live Kleveland i Dyrevernalliansen er kritisk til forslaget

- Britiske undersøkelser viser at smugling av ulovlige arter ikke går ned selv om noen av artene blir lovlige, sier Kleveland.

Hun peker også på at alle reptiler er salmonellabærere.


(NTB)