<strong>FRYKTER KLASSESKILLE:</strong> Bjørnar Moxnes mener staten nå må sikre munnbind til alle som trenger det. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FRYKTER KLASSESKILLE: Bjørnar Moxnes mener staten nå må sikre munnbind til alle som trenger det. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Vil at staten gir munnbind til alle

Bjørnar Moxnes frykter at et munnbindpåbud kan føre til et klasseskille der smittefaren i Oslo øst blir større enn på vestkanten.

Publisert
Sist oppdatert

Det er ventet at nye munnbind-regler blir presentert under pressekonferansen med justisministeren og helseministeren nå klokka 14 i dag.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes sier i forkant av pressekonferansen at han mener staten nå må sikre munnbind til alle som trenger det.

- Ikke råd

- Vi kan ikke ha et klasseskille, hvor en familie som er avhengig av kollektivtransport må ut med flere tusen i måneden til munnbind, noe mange ikke vil ha råd til. Staten må gå ut og kjøpe inn munnbind, som er tilgjengelig for alle på kollektivtransport og steder hvor det er anbefalt eller påbudt. Det må ikke bli sånn at de med dårligst råd ikke har råd til å følge reglene, skriver Moxnes i en epost til Dagbladet.

- Det hjelper selvsagt at folk kan bruke flergangs munnbind, men staten må likevel sikre et likeverdig tilbud til alle som trenger det. For det første fordi tøymunnbind har veldig variabel effekt, noen typer kan faktisk gjøre vondt verre, fordi det ikke stopper spredningen av smittedråper, men bare deler dem opp i mindre deler som sprer seg enklere i lufta, mener Moxnes.

Han sier han frykter at munnbind-påbud kan føre til et større klasseskille.

- Jeg frykter at vi får et klasseskille der smittefaren på for eksempel Oslo øst er større enn på vestkanten, fordi mange på østkanten ikke har råd til de engangsmaskene som er best. For det andre vil det alltid være noen som glemmer å ta med maske, og de må slippe å vrenge lommeboka for å skaffe seg den maska de trenger for å komme seg til jobb, sier Moxnes, som også går i strupen på en bransje han mener skor seg på frykten for munnbindmangel:

- Coronagrådighet

- Munnbind selges til det syvdobbelte av normalt om dagen, samtidig som de melder om at det ikke er noen fare for å gå tomme. Så enten tjener de grovt på frykten for å gå tomme, eller så er det et annet ledd i produksjonskjeden som har skrudd opp prisene og håver inn.

Han mener prisene er økt for å tjene mer penger.

- For kostnaden for å produsere ett stk munnbind kan umulig ha sjudobla seg siden før krisa. Den har trolig gått ned, fordi det produseres så mye mer enn før.

- Dette er coronagrådighet av verste sort, og viser hvordan man får klasseskiller med en gang man overlater til et kommersielt marked å forsyne folk med helt nødvendige varer i en kritisk situasjon, sier Rødt-lederen.

MUNNBIND: Slik bretter du sammen et munnbind med ting du etter all sannsynlighet har fra før! Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

- Sitter i saksa

- Dette burde vi selvfølgelig forebygget ved å ha egen, innenlands produksjon av smittevernutstyr. Da hadde vi ikke vært prisgitt det globale kommersielle markedet, sånn som vi er nå. Men naive politikere har i årevis lagt opp til at det holdt å kjøpe inn fra utlandet om en krise inntraff. Nå sitter vi i saksa, og har ikke annet valg enn at staten må gå på storhandel og sikre gratis munnbind til de som trenger det. Det er eneste måte å sikre at munnbind fordeles ut ifra behov, ikke ut ifra lommebok, sier Moxnes

Pressekonferansen holdes i Marmorhallen i Klima- og miljødepartementet. Helsedirektør Bjørn Guldvog og avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet vil også være til stede.

- Ikke gratis

Her sier Bent Høie at de ikke planlegger gratis munnbind

- Norge har gode lagre av medisinske munnbind for bruk i helsetjenesten. Og det er også en viktig beredskap som er prioritert først, sier Høie, ifølge NTB.

- Nå sier apotekforeningen at de har god tilgang til munnbind, og at anbefalingene her gjelder i et begrenset område av Norge, og i en begrenset situasjon. Så da er det viktig at andre som ikke har behov for munnbind, ikke går og kjøper munnbind, understreket han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer