Dagbladet erfarer:

Vil at SV selv skal si nei

Jonas Gahr Støre vil strekke seg langt for å holde SV inne i regjeringsvarmen, men dersom oppgaven viser seg umulig er planen klar, etter det Dagbladet kjenner til: Det er SV - ikke Senterpartiet - som skal si nei til SV.

NY: Jonas Gahr Støre skal danne en ny regjering. Da vil han ha med seg SP og SV. Vi forklarer regjeringsforhandlingene. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

HURDALSSJØEN (Dagbladet): Mandag ble den tredje sonderingsdagen for Ap, Sp og SV i Hurdal.

Fortsatt er de tre ikke klare for å starte relle regjeringsforhandlinger, selv om de respektive forhandlingslagene ble styrket i dag.

Dagbladet erfarer at Arbeiderpartiet mener det er avgjørende at SV selv trekker seg fra forhandlingene, dersom det viser seg umulig å danne trepartiregjeringen Jonas Gahr Støre drømmer om.

Arbeiderpartiet vil samtidig strekke seg svært langt for å få SV med i regjeringen, blir Dagbladet fortalt.

Men Ap-ledelsen er forberedt på at oppgaven kan bli vanskelig på grunn av Senterpartiets motvilje og den politiske avstanden mellom Audun Lysbakken og Trygve Slagsvold Vedum.

LANGE DAGER: De tre partilederne måtte forlenge sonderingene, selv om enkelte medier hevdet at de var på oppløpssida allerede fredag ved lunsjtider. Foto: Nina Hansen / Dagblade

LANGE DAGER: De tre partilederne måtte forlenge sonderingene, selv om enkelte medier hevdet at de var på oppløpssida allerede fredag ved lunsjtider.

Foto: Nina Hansen / Dagblade

Vis mer

Dersom det gjennom sonderinger blir tydelig for Støre at den politiske avstanden er for stor til at SV kan inn i regjering, vil Ap-lederen sørge for at det er Lysbakken som selv trekker seg, ikke Vedum som presser ham ut.

Dette er fordi en eventuell mindretallsregjering med Ap og Sp vil behøve et samarbeidsvillig SV på Stortinget. Derfor er det viktig for Støre at Lysbakken opplever at han ikke ble kastet ut av forhandlingene, etter det Dagbladet forstår.

Tidsskjema sprakk

Jonas Gahr Støre venter seg grundigere diskusjoner når sonderingene nå settes i gang igjen på Hurdalsjøen Hotell.

Dagbladet avslørte fredag at Støres plan hele tida har vært å starte regjeringsforhandlinger mandag.

Nå blir det i stedet fortsatte sonderinger etter at Støre, Vedum og Lysbakken ordknappe forlot Hurdalsjøen Hotell fredag ettermiddag.

Målet med sonderingene de siste to dagene har vært å berede grunnen for reelle regjeringsforhandlinger, men Støre og Arbeiderpartiet er altså ikke i mål.

- Det foregår i en god tone. Det er omfattende samtaler med mange saker, men jeg syns det forløper som vi hadde håpet. Vi tar det grundig og seriøst, og derfor fortsetter vi til mandag, sier Støre til pressekorpset.

Krevende forhandlinger

Avstanden er foreløpig for stor til at de tre partiene er klare til å bytte ut sonderinger med faktiske forhandlinger, etter det Dagbladet kjenner til.

Dagbladet fortalte fredag at klimapolitikken som ventet er blitt et ankepunkt allerede.

Kilder tett på forhandlingene forteller Dagbladet at det er «krevende samtaler», selv om det foreløpig er diskusjoner på overordnet politisk nivå.

Planen for mandagens samtaler er å fortsette der de slapp på fredag og «gå litt dypere», sa Støre da han ankom til hotellet.

- Vi har jo jobbet litt i helgen også, det har vært litt kontakt, sa Støre da han ankom Hurdal mandag formiddag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer