Vil av-amerikanisere internett

Etter avsløringene av USAs nettovervåking skal World Economic Forum utrede hvordan internett kan bli mer globalt og mindre amerikansk.

Stordata: I fjor sommer åpnet Facebook sitt første datasenter utenfor USA i Luleå i Sverige. Foto: Jonathan Nackstrand/AFP
Stordata: I fjor sommer åpnet Facebook sitt første datasenter utenfor USA i Luleå i Sverige. Foto: Jonathan Nackstrand/AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Avsløringene av hvordan den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA til enhver tid kan overvåke internettbruken til så og si alle innbyggere i hele verden, kan nå føre til en omorganisering av hele nettet.

World Economic Forum (WEF) tar konsekvensen av at personvernforkjempere og politikere, særlig fra Europa og Sør-Amerika, har tatt til orde for at internetts infrastruktur må bli mer global og mindre avhengig av USA.

Nå annonserer WEF et initiativ for å lage forslag til nye globale styringssystemer for hvordan internett skal fungere. Med på dette arbeidet er også den amerikanske organisasjonen som i dag «styrer» internett - ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers).

De fungerer i dag som et globalt vegvesen for internett, og bestemmer blant annet kjøreregler og hvordan trafikken skal rutes, og de deler ut domenenavn. Nå vil de altså være med på et arbeid mot at dette skal havne under mer internasjonal kontroll.

- Balkanisering Fra WEF får Dagbladet opplyst at det er frykten for en «balkanisering» av internett som ligger bak initiativet. Store land som Russland, Kina eller EU kunne kanskje finne på å bygge murer rundt sine regionale nett for å svare på den amerikanske dominansen. De har alle tatt til orde for å få mer nasjonal kontroll over databruken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer