Vil av-amerikanisere internett

Etter avsløringene av USAs nettovervåking skal World Economic Forum utrede hvordan internett kan bli mer globalt og mindre amerikansk.

Stordata: I fjor sommer åpnet Facebook sitt første datasenter utenfor USA i Luleå i Sverige. Foto: Jonathan Nackstrand/AFP
Stordata: I fjor sommer åpnet Facebook sitt første datasenter utenfor USA i Luleå i Sverige. Foto: Jonathan Nackstrand/AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Avsløringene av hvordan den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA til enhver tid kan overvåke internettbruken til så og si alle innbyggere i hele verden, kan nå føre til en omorganisering av hele nettet.

World Economic Forum (WEF) tar konsekvensen av at personvernforkjempere og politikere, særlig fra Europa og Sør-Amerika, har tatt til orde for at internetts infrastruktur må bli mer global og mindre avhengig av USA.

Nå annonserer WEF et initiativ for å lage forslag til nye globale styringssystemer for hvordan internett skal fungere. Med på dette arbeidet er også den amerikanske organisasjonen som i dag «styrer» internett - ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers).

De fungerer i dag som et globalt vegvesen for internett, og bestemmer blant annet kjøreregler og hvordan trafikken skal rutes, og de deler ut domenenavn. Nå vil de altså være med på et arbeid mot at dette skal havne under mer internasjonal kontroll.

- Balkanisering Fra WEF får Dagbladet opplyst at det er frykten for en «balkanisering» av internett som ligger bak initiativet. Store land som Russland, Kina eller EU kunne kanskje finne på å bygge murer rundt sine regionale nett for å svare på den amerikanske dominansen. De har alle tatt til orde for å få mer nasjonal kontroll over databruken.

Dette kunne blitt begynnelsen på slutten for internettet som en globalt tilgjengelig ressurs der mennesker over hele kloden kan kommunisere og utveksle informasjon.

«Personvern, datasikkerhet, nettsikkerhet, sensur, menneskerettigheter og opphavsrett er saker som er blitt tatt opp politisk av både myndigheter, organisasjoner og bedrifter. Det er derfor viktig at ledere fra mange industrier, fra sivile organisasjoner og fra myndigheter er med på dette arbeidet», skriver WEF.

EU har også diskutert hvordan datatrafikk i Europa og globalt kan rutes utenom de lange armene til spionorganisasjoner som NSA og deres nærmeste allierte.

Avlyttet Brasil har vært en pådriver i dette arbeidet overfor WEF. De er også et av landene som har blitt hardest rammet av NSAs overvåking, og den brasilianske presidenten Dilma Rousseffs mobiltelefon står på en liste over verdenslederes telefoner som NSA har lyttet på. Hun ble rasende da dette ble avslørt, og avlyste et besøk hos Barack Obama og har tatt opp saken fra FNs talerstol.

Utløste: Edward Snowdens avsløringer har utløst debatten om hvem som skal itte med kontrollen over internett. Her snakker han med europaråd-politikere under en debatt om beskyttelse for varslere.  Foto: Frederick Florin/AFP
Utløste: Edward Snowdens avsløringer har utløst debatten om hvem som skal itte med kontrollen over internett. Her snakker han med europaråd-politikere under en debatt om beskyttelse for varslere. Foto: Frederick Florin/AFP Vis mer

I fjor høst lanserte Brasil planer om å legge en ny undersjøisk datakabel fra Europa til Sør-Amerika, for å unngå at datatrafikken ble sendt via USA.

Både Brasil og Tyskland har vurdert å innføre lover som tvinger datagiganter som Google til å lagre alle data om egne lands innbyggere på lokale servere.

Slikt har ført til at også datagigantene er med på initiativet om mer global styring av internett.

- Det som skulle være et globalt verktøy står i fare for å bli fragmentert og landspesifikt, har Google-direktør Eric Schmidt advart.

Hans selskap er blant de mest kompromitterte av Edward Snowdens avsløringer. Gjennom PRISM-programmet hadde NSA direkte tilgang til all epost, chat og dokumenter til Google-brukere verden over. NSA har hatt liknende tilganger hos andre datagiganter som Facebook, Yahoo, Microsoft og Apple.
 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer