Vil avbestille jagerfly for å vise muskler til Putin

Bård Vegar Solhjell sier Norge bør avbestille 10 av de planlagte F-35 flyene. Milliardene vi da sparer vil han bruke på å demme opp for Putin i nord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Norge skal bruke 68 milliarder på 52 nye F-35 jagerfly fra USA. De hypermoderne flyene skal leveres fra 2017 fram mot 2024 og vil ha en totalkostnad for Norge på 261 milliarder. 

Som statssekretær ved statministerens kontor fra 2005 til 2007 var SVs Bård Vegar Solhjell i sin tid med på å planlegge jagerflykjøpene. Han mener vi nå bør avbestille 10 av flyene.

- Vi kan kutte minst 10 fly. Da vil vi fortsatt ha et svært godt flyvåpen, men samtidig ha midler til andre militære investeringer innen kystvakt, hær og marine. 

Spare enorme summer Solhjell sier Forsvaret kan spare milliarder på å stryke 10 fly fra bestillinga. De milliardene vil han bruke på å styrke andre deler av militæret, spesielt rettet mot nordområdene. Her mener Solhjell at smeltende is og Vladimir Putin har endra sikkerhetsbildet for Norge siden jagerflyene ble bestilt. 

- Bak det jeg nå sier ligger en økende erkjennelse av at deler av Forsvaret må styrkes på grunn av usikkerhet i nordområdene og i Russland. Situasjonen i nordområdene har endret seg siden vi bestilte flyene, hevder han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer