Vil avbestille jagerfly for å vise muskler til Putin

Bård Vegar Solhjell sier Norge bør avbestille 10 av de planlagte F-35 flyene. Milliardene vi da sparer vil han bruke på å demme opp for Putin i nord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Norge skal bruke 68 milliarder på 52 nye F-35 jagerfly fra USA. De hypermoderne flyene skal leveres fra 2017 fram mot 2024 og vil ha en totalkostnad for Norge på 261 milliarder. 

Som statssekretær ved statministerens kontor fra 2005 til 2007 var SVs Bård Vegar Solhjell i sin tid med på å planlegge jagerflykjøpene. Han mener vi nå bør avbestille 10 av flyene.

- Vi kan kutte minst 10 fly. Da vil vi fortsatt ha et svært godt flyvåpen, men samtidig ha midler til andre militære investeringer innen kystvakt, hær og marine. 

Spare enorme summer Solhjell sier Forsvaret kan spare milliarder på å stryke 10 fly fra bestillinga. De milliardene vil han bruke på å styrke andre deler av militæret, spesielt rettet mot nordområdene. Her mener Solhjell at smeltende is og Vladimir Putin har endra sikkerhetsbildet for Norge siden jagerflyene ble bestilt. 

- Bak det jeg nå sier ligger en økende erkjennelse av at deler av Forsvaret må styrkes på grunn av usikkerhet i nordområdene og i Russland. Situasjonen i nordområdene har endret seg siden vi bestilte flyene, hevder han.

Kontrakten med amerikanske Lockheed Martin, som produserer prestisjeflyet F-35, ble sluttført da Solhjell og SV satt i regjering i 2008. 
 
- Forsvar er veldig dyrt, og vi må flytte penger der de gjør aller mest nytte. Dette handler om å frigjøre midler til andre deler av Forsvaret. Det er mange land som har redusert sin bestilling av F-35, det er en helt normal ting å gjøre. Det er en grunn til at kontrakten med Lockheed Martin tillater oss å endre bestillinga, sier Solhjell.

«Mellom 27 og 42 fly» I 2006 laget Forsvarsdepartementet en «konseptuell løsning» for landets framtidige kampflyflåte. Den slo fast at det minste kompetansebærende kampflyvåpenet må omfatte mellom 27 og 42 fly. Uten såkalte erstatningsfly mente departementet at mellom 23 og 36 fly var nok. 

Norges kontrakt med den amerikanske industrigiganten gir mulighet til å kontinuerlig opp- eller nedjustere kontrakten. Så langt er dette privilegiet kun benyttet til å gå opp fra 48 til 52 fly.

Flere stemmer, deriblant sjefen i Hæren, har ytret bekymring for at flyene blir for dyre og vil sluke for mye av Forsvarets budsjetter i årene framover.

Ingen regjeringsstøtte Solhjell får ikke støtte fra verken forsvarsministeren eller leder for Stortingets utenriks- og forsvarskomité.

- Stortinget vedtok i 2012 rammene for F35-anskaffelsen. Det er ingenting i dagens situasjon som tilsier endrede behov, sier forsvarsministeren.

Søreide sier flyene har en meget viktig i rolle i den strategiske planlegginga av norsk forsvar, og at antallet på 52 er vesentlig. 

- En av de grunnleggende oppgavene til Forsvaret er at det skal bidra til avskrekking. Da må vi ha noen våpensystemer med stor kampkraft som selv en moderne motstander ikke lett kan unngå eller nedkjempe. Kampflyene er ett av disse. Med støtte fra E-tjenesten og FFI viser grundige analyser at det vi trenger for forsvar av Norge er 52 kampfly. Dette er nødvendig for at flyene skal ha den ønskede effekten i en krigssituasjon og kunne forsvare både seg selv og andre styrker. Sammen med moderne land- og sjøstyrker gir F-35 oss evnen til å reagere raskt og effektivt ved hendelser og kriser som truer vår sikkerhet, sier forsvarsministeren. 

Ingen Ap-støtte, heller Anniken Huitfeldt mener også at 10 jagerfly færre enn planlagt er en dårlig idé, og mener 42 jagerfly er for få til å gjøre jobben Forsvaret behøver. 

- Nei, det er jeg ikke tilhenger av. Vi har vedtatt i regjering at vi trenger mellom 46 og 52 nye jagerfly, sier Huitfeldt.

PÅ FLYBASEN: Solhjell og Søreide sammen med resten av Stortingets utenriks- og forsvarskomité besøkte F-35 basen på Fort Worth i Texas i 2011. Foto: UD
PÅ FLYBASEN: Solhjell og Søreide sammen med resten av Stortingets utenriks- og forsvarskomité besøkte F-35 basen på Fort Worth i Texas i 2011. Foto: UD Vis mer

Hun mener kostnadskuttene Forsvaret trenger heller bør komme i byråkratiet, ikke i de nye jagerflyene.

- Det er riktig at det vil koste mye å drifte disse flyene, men samtidig er vi helt avhengig av moderne forsvarsmateriell, og framover i tid er det tydelig at vi er nødt til å ha høyere forsvarsbudsjetter enn i dag, sier Anniken Huitfeldt (Ap), som leder Stortingets Utenriks- og forsvarskomité. 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer