Vil avhøre gifteklare

- Før en norsk borger får lov å gifte seg med en utlending, skal vedkommede inn til avhør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det foreslår fire framtredende Ap-kvinner som i dag legger fram flere forslag for å komme tvangsgifte til livs.

Alle som skal gifte seg med en utenlandsk statsborger, må først gjennom et intervju og høres før potensiell ektefelle gis oppholdstillatelse. Dette blir foreslått fra Stortingets talerstol i dag og forslagsstillerne er Ap-kvinnene Marit Nybakk, Karita Bekkemellem Orheim, Ane Sofie Tømmerås og Astrid Marie Nistad.

- Vi skal ikke gjøre forskjell på de ulike etniske gruppene. De som skal gifte seg med amerikanere må også inn til samtale - på lik linje med norske statsborgere som skal gifte seg med marokkanere, sier Nybakk.

Hvem som skal foreta avhøringen og hvordan, er ikke konkretisert.

Rasister

Bakgrunnen for at Ap-politikerne nå ber regjeringen komme med sak til Stortinget om tiltak mot tvangsekteskap, er at de mener handlingsplanen som ble lagt fram i 1998 ikke er fulgt godt nok opp.

- Det har gått ett år uten at noe har skjedd. Forholdene er ikke blitt bedre i mellomtida. Vi må gjøre noe for å hjelpe disse jentene. Lukker vi øynene for overgrep mot dem, blir vi å regne som rasister, mener hun.

Øvrige tiltak

Ap-kvinnene skisserer en rekke tiltak i sitt dokument 8-forslag. Nybakk understreker at de under utarbeidelsen av forslagene har hatt løpende kontakt med innvandrermiljøene. Samtidig har de sondert støtten i andre partigrupper, og Nybakk mener det er sannsynlig at tiltakene får flertall på Stortinget. Dette er blant de øvrige tiltakene som foreslås:

  • En informasjonskampanje i skoleverket
  • Opprettelse av et kriseteam og en sentral krisetelefon - i tillegg til lokale kriseteam i de største byene.
  • Klarere instrukser til norske utenriksstasjoner om å være restriktive med å innvilge oppholdstillatelse dersom det er den minste tvil om at ekteskapet er inngått frivillig.