Vil avhøre hans «narkofamilie»

Norsk politi vurderer nå å reise til Belgia for å avhøre familien til Abdelghani El Azzouzi (20). Moren brukte hans 12 år gamle bror som kurer for å smugle store mengder narkotika til El Azzouzi i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den narkodømte belgieren med marokkansk bakgrunn ble befridd av bevæpnede hjelpere utenfor legevakta i Oslo lørdag kveld. Seint i går kveld hadde etterforskerne ikke pågrepet verken El Azzouzi eller befrierne.

- Vi har ikke funnet ham eller medhjelperne, og vi vet ikke hvor han er, sier vaktleder Trond Røgeberg på kriminalvakta ved Oslo politidistrikt.

Identiteten til medhjelperne er heller ikke kjent. Det er sannsynlig at El Azzouzi har forlatt landet selv om grenseovergangene ble varslet kort tid etter rømningen.

Avhør i Belgia

Politiet ønsker nå å avhøre den rømtes familiemedlemmer i Belgia.

- Vi vurderer om vi skal anmode om hjelp fra belgisk politi, eller om norske tjenestemenn skal reise til Belgia, sier Røgeberg.

20-åringen kom til Norge i januar 2002. Han ble pågrepet 14. april, og på ham og i leiligheten han leide sammen med kjæresten sin, ble det beslaglagt 3,5 kilo heroin, 1,8 kilo kokain og 79 ecstasytabletter.

Under ransakingen av leiligheten i Oslo fant politiet også 343000 kroner i et skap.

Etterforskerne oppdaget at 20-åringen var en del av en narkotikafamilie, der foreldrene er dømt for narkotikaforbrytelser i Belgia. Blant annet kom moren månedlig fra Belgia til Oslo med narkotika som sønnen solgte i Oslo.

Den etterlystes 12-årige bror ble brukt som kurer under disse overleveringene.

El Azzouzi ble dømt i både tingrett og lagmannsrett, og i forrige uke falt endelig dom i Høyesterett. Retten sa at 20-åringen skulle straffes med ni års fengsel etter den såkalte proffparagrafen. Dommen er ennå ikke rettskraftig, så formelt satt han fremdeles i varetekt. El Azzouzi har flere ganger uttrykt at fengselsoppholdet var en påkjenning, og at han ønsket å sone i sitt hjemland Belgia. Nå sto han foran minst fem år i et norsk fengsel.

Må ha hatt kontakt

Etterforskerne mener at aksjonen ved Oslo legevakt var nøye planlagt. Medhjelperne må ha skaffet seg våpen og finlandshetter. De har stjålet minst to biler og skilter til begge disse bilene.Det må ha vært kontakt mellom El Azzouzi og medhjelperne forut for aksjonen, enten direkte eller via mellommenn. Politiet vet ikke hvordan kontakten har skjedd, men har ikke funnet at El Azzouzi har hatt besøk i fengselet den siste tida, som kan knyttes til rømningsplanleggingen.El Azzouzi og medhjelperne må ha blitt enige om tidspunkt for aksjonen på forhånd.De har også hatt flaks. El Azzouzi hadde ingen garanti for at han ville bli sendt til legevakta, selv om han visste at det ikke var lege til stede i fengselet. Medhjelperne kunne heller ikke vite hvilken bil han ble transportert i, da dette var en sivil bil. Det åpner for en teori om at han kunne kommunisere med medhjelperne før eller under transporten. En mulighet er at medhjelperne observerte El Azzouzi da han ble ført inn på legevakta.

- Han må på en eller annen måte ha fått ringt ut eller fått ut opplysninger til medhjelperne. Det ser ikke ut som om han har fått besøk i fengselet, sier Røgeberg.

FARLIG: Abdelghani El Azzouzi (20) regnes som farlig. Han er 172 centimeter høy, har rak holdning, kort, mørkt hår med krøller, oval ansiktsform, arr i ansiktet, brune øyne, lang buet nese og mørk hudfarge. Politiet ønsker tips i saken.