HIJAB-FORBUD? Under SVs landsstyremøte gjorde kunnskapsministeren det klart at regjeringen har bedt Justisdepartementets lovavdeling vurdere om det er mulig å forby bruk av hijab ved enkelte skole og kommuner. Foto: Torbjørn Grønning  / Dagbladet
HIJAB-FORBUD? Under SVs landsstyremøte gjorde kunnskapsministeren det klart at regjeringen har bedt Justisdepartementets lovavdeling vurdere om det er mulig å forby bruk av hijab ved enkelte skole og kommuner. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer

Vil avklare hijab-forbud i skolene

Regjeringa vurderer nå muligheten for om skolene kan forby hijab.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Under sin tale til landsstyremøte i SV på Folkets hus i Oslo, tok SV-leder Kristin Halvorsen opp de siste ukenes hijab-debatt. Særlig satte det sinnene i kok i SV da Kristin Halvorsen gikk ut i Dagbladet onsdag og gjorde det klart at hun vil bli kvitt hijaben i skolen.

Kan bli forbudtKunnskapsministeren kunne fra talerstolen fortelle at regjeringa nå har bedt Justisdepartementets lovavdeling avklare om det ut fra dagens lovverk er mulighet til å forby også hijab, uten å bryte med menneskerettighetene.

- Vi har et lovverk som gjør det mulig for enkelte skoler og kommuner og si at niqab ikke er lov. Det er gjort for eksempel i Oslo. Det er det et nøye gjennomtenkt vedtak. Når det gjelder hijab, er det mer uklart hva som går an. Derfor har vi nå bedt om at det blir vurdert ut fra dagens menneskerettigheter. Det har vi bedt justisdepartementets lovavdeling om å avklare, sa Halvorsen og la til:
- Norsk skole skal gi alle barn muligheten til egne valg. De skal ha mulighetene til å være flotte og sterke indivdier i likestilt samfunn,  la hun til.

Hijab-fri skoleHalvorsen gikk selv ut i Dagbladet og sa at hun aller helst ser at dagens skoler blir fritt for hijab, og har fått mye kritikk for det internt i SV. Blant annet fra SV-lederen i Bergen som var dypt skuffet over kunnskapsministeren. Under dagens tale innrømmet Kristin Halvorsen at hijab-debatten er vanskelig.

- Noen bruker Hijab for å vise hvem de er, at de er stolte damer som krever å bli respektert. Men andre blir tvunget til å gå med det, sa Halvorsen som mener det er helt avgjørende om hijaben blir båret av voksne kvinner eller småjenter.

- Jeg synes det er avgjørende om det handler om voksne damer. Da handler det om å støtte dem i de valgene de tar. Når det gjelder småjenter mener jeg debatten er helt annerledes. Så hva skyldes det, at vi ser stadig mer av at småjenter går med hijab i vestlige land? Vi vet at mange med muslimsk bakgrunn ser på det som et betydelig problem, fordi de opplever det som et press at også deres barn skal gå med hijab, sa hun.

 - Må ta egne valgSV-lederen et håp om at små jenter skal bli i stand til å ta sitt eget valg, og ikke bli tvunget til å bruke hijab.

- Vi ønsker at alle unge blir satt i stand til å ta egne valg, når det gjelder religiøse klesplagg gjelder det å holde tunga rett i munn. Så er det også slik at voksenmoter påvirker barn. Når man ser barn i små bikinier, ser man et resultatet av dette, sa hun og la til:

- Det er klart at små muslimske jenter som ønsker å kle seg ut som kvinner, tar like gjerne et tørkle på huet, som høye hæler på beina. Men jeg tror hijaben i stor grad handler om å ta kontroll over de barna, og hva slags oppdragelse de skal ha.

Tror ikke på forbudTil Dagbladet er Kristin Halvorsen svært forsiktig med å si om lovavdelingens arbeid vil føre et at landets skoler kan innføre forbud mot hijab.

- Vi har bedt lovavdelingen om en vurdering av dagens lovverk. Der har det tidligere vært oppe et spørsmål om burka og niqab. Da fikk vi en vurdering om at det å forby niqab og burka er innenfor menneskerettighetene. Da ble ikke hijab vurdert. Derfor har vi bedt om en vurdering av dette, sier Halvorsen, som lar det skinne igjennom at hun tror et hijab-forbud ikke blir ansett for å være innenfor menneskerettighetene.

- Det er fordi man la så stor vekt på tildelingen av ansiktet i en undervisningssituasjon med burka og niqab. Det er vanskelig å se for seg at det også vil gjelde hijab, sier hun.