Lyngdal: Politiet tar beslag inne på tomten ved huset. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
Lyngdal: Politiet tar beslag inne på tomten ved huset. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Vil avklare tilregneligheten til drapssiktede etter Lyngdal-drapet

Foretatt foreløpig psykiatrisk vurdering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KRISTIANSAND (Dagbladet): Klokka 11.15 tirsdag ble den utenlandske mannen som er siktet for forsettlig drap framstilt for varetektsfengsling i Kristiansand tingrett. Påtalemyndigheten har begjært lukkede dører og referatforbud.

Mannen er siktet for drapet på en annen utenlandsk statsborger i Lyngdal. Politiet ønsker å holde drapssiktede fengslet i fire uker.

- Vi har begjært lukkede dører på grunn av bevisforspillelsesfaren, sier politiadvokat Hellek Rue til Dagbladet.

Retten besluttet 11.40 at fengslingsmøtet skulle gå for lukkede dører med hensyn til at etterforskningen er på et tidlig stadie og at siktede ikke har forklart seg ferdig til politiet.

PARTENE: Politiadvokat Hellek Rue snakker med siktedes forsvarer, Sveinung Johnsen. Påtalemyndigheten begjærte at fengslingsmøtet skulle få for lukkede dører. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
PARTENE: Politiadvokat Hellek Rue snakker med siktedes forsvarer, Sveinung Johnsen. Påtalemyndigheten begjærte at fengslingsmøtet skulle få for lukkede dører. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Vil avklare tilregneligheten

Det var klokka 23.39 søndag politiet fikk en melding om en skadd person i en bolig i Lyngdal. Politiet var på stedet cirka 20 minutter etter at de mottok meldinga. Da de kom fram til stedet, var vedkommende død. Drapssiktede har erkjent å ha begått drapshandlingen, men ikke tatt stilling om han erkjenner straffskyld.

- Den siktede har samtykket varetektsfengsling, sier Sveinung Johansen.

Den siktede er varetektsfengslet i totalt fire uker, to uker i isolasjon og to uker på brev- og besøksforbud.

Politiadvokat Rue opplyser at drapssiktede er en asylsøker i 20-åra, men at politiet jobber med å få full bekreftelse på dette. Han har nå forklart seg delvis om hva som skjedde søndag kveld, og en rettspsykiater har foretatt en foreløpig psykiatrisk vurderinger av siktede.

- Det som kom fram i den samtalen medførte at rettspsykiateren anbefaler en full judisiell observasjon av ham, som innebærer at sakkyndige foretar en full psykiatrisk undersøkelse av siktede, sier Rue.

SIKTET: Den siktede, med tillatelse fra advokaten, lot seg avbilde før retten ble satt i dag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SIKTET: Den siktede, med tillatelse fra advokaten, lot seg avbilde før retten ble satt i dag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Hvilken tilstand er han i?

- Det ønsker jeg ikke å kommentere på, men vi skal avklare tilregneligheten hans, sier Rue.

Forsvarer Sveinung Johansen sier det er tvil om hans tilregnelighet.

- Det er tvil om han kan straffes for drapet. Det er foretatt en foreløpig psykiatrisk undersøkelse av ham, og det er tvil om hans tilregnelighet, sier forsvareren, som forteller at siktede har samarbeidet med politiet.

Jobbet med identifisering

Politiet er også usikre på hvordan den siktede har kommet seg til Lyngdal og etterlyser vitner som kan kaste lys over dette. I går opplyste politiet at de ikke var noen vitner til selve drapshandlingen. Politiet jobber fortsatt med å identifisere avdøde.

Rue opplyser at de nå er ganske sikre på hvem den siktede mannen er og hvor lenge han har vært i Norge. I avhør mandag, som ble gjennomført med en arabisktalende tolk, erkjente mannen drapet. Ifølge politiadvokaten vil identifiseringen av den drepte mannen trolig ta lengre tid. Identiteten vil neppe være klar før etter obduksjonen, skriver NTB.

ETTERFORSKNING: Mandag holdt politiet fortsatt på med etterforskning i boligen i Lyngdal. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ETTERFORSKNING: Mandag holdt politiet fortsatt på med etterforskning i boligen i Lyngdal. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Beslag

Da Dagbladet var utafor huset mandag ettermiddag, holdt politiet fortsatt på med etterforskning inne i huset og det ble foretatt rundspørringer i nabolaget.

Politiet tok også beslag i en fotballoverdel fra det lokale idrettslaget og en skjorte som hang til tørk utafor huset.

- Det er gjort beslag, men kan ikke kommentere på bevis på nåværende tidspunkt, sier Rue.

- Tragisk

På adressen der den drepte ble funnet bor det en asylsøker, sier Torrey Nørsett, som driver desentralisert asylmottak i Lyngdal. Han vet fortsatt ikke om personen som bodde der var gjerningsmann eller offer. Politiet på status til de to utenlandske mennene.

- Det har vært lite bråk med ham. Han hadde vært borti en slåsskamp på et annet mottak, men han var en grei kar. Men han har vært mye for seg selv, en enstøing, sier Nørsett, som synes det hele er veldig trist.

- Det er jo tragisk. Noe sånt har aldri skjedd her før, og vi har drevet mottak her i Lyngdal i 23 år, forteler Nørsett, som forteller at mange i mottak er i vanskelig situasjon.