Vil avlive «friske» Cy (2)

Dyrebeskyttelsen anslår at de har brukt rundt 240 000 kroner så langt i kampen for å redde livet til katten Cy. - Det er grusomt å tenke på hva Mattilsynet vil gjøre med en frisk katt, sier daglig leder.

LIV OG DØD: Snart blir skjebnen til katten Cy avgjort. Foto: Dyrebeskyttelsen Norge Bergen og Hordaland
LIV OG DØD: Snart blir skjebnen til katten Cy avgjort. Foto: Dyrebeskyttelsen Norge Bergen og Hordaland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høsten 2021 ble en katt, som seinere har fått navnet Cy, sett gående på kaien Dusavika i Stavanger. En mann som jobbet på et kypriotisk skip som lå til havn tok kontakt med dyrebeskyttelsen i Nord-Jæren og varslet om at katten så hjemløs ut.

Ettersom det var tvil om at den kunne ha kommet med et utenlandske skip, som det kypriotiske, og dermed være bærer av smittsomme sykdommer, ble Cy satt i karantene av Mattilsynet på Dyrebeskyttelsen Norge i Bergen og Hordaland sin regning, som ønsket å overta ansvaret for katten.

Hannkatten hadde ingen chip i kroppen, som gjorde det vanskelig å finne ut akkurat hvor den kom fra.

Stavanger Aftenblad har tidligere omtalt saken.

- Uforståelig

I første omgang ble Cy satt på en karantenestasjon på Gardermoen i fire måneder. Men hadde det ikke vært for en tilfeldighet, hadde katten i dag vært død.

- Ved en rein tilfeldighet tok jeg etter cirka fem uker kontakt med Mattilsynet - da hadde de gjort om vedtaket sitt, og bestemt at katten skulle avlives på dagen. Da satte vi i gang «himmel og helvete» og fikk stoppet det, sier daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge Bergen og Hordaland, Inger Johanne Graff, til Dagbladet.

KATTENES VOKTER: Dalig leder i Dyrebeskyttelsen Norge Bergen og Hordaland, Inger Johanne Graff, med katten Cy foran seg. Foto: Dyrebeskyttelsen Norge Bergen og Hordaland
KATTENES VOKTER: Dalig leder i Dyrebeskyttelsen Norge Bergen og Hordaland, Inger Johanne Graff, med katten Cy foran seg. Foto: Dyrebeskyttelsen Norge Bergen og Hordaland Vis mer

Mattilsynet mener katten skal avlives ettersom det er sannsynlighet for at den kommer fra utenfor Norges grenser, mens Dyrebeskyttelsen vil la det de mener er en helt frisk katt, leve.

- Mattilsynet i Norge ønsker ikke obligatorisk id-merking av katter i Norge. Dette innføres nå i både Sverige og Danmark, samt er innført i land som Belgia, Hellas, Luxemburg, Portugal og Spania. Dette gjør saken ganske uforståelig når Mattilsynet på den ene siden er mot obligatorisk id-merking men samtidig bruker manglende id-merking som argument for å avlive katten, sier Graff.

Mattilsynet svarer

I en e-post til Dagbladet skriver Sebastian Heyerdahl, seksjonssjef for rettslige prosesser i Mattilsynet, at de er forpliktet til å følge internasjonale regler.

«Norge har et strengt regelverk for innføring av kjæledyr for å sikre den norske folke- og dyrehelsen. Vi er også forpliktet til å følge internasjonale regler for å hindre spredning av sykdom mellom land i Europa. Katten hadde ikke kjent eier og var ikke merket i tråd med EØS-regelverket da den ankom landet. Det er ingen dokumentasjon på hvor katten kommer fra, og en retur til annet land er derfor ikke mulig.

Tingretten skal nå ta stilling til om Mattilsynets vedtak er gyldig, og vi kan derfor ikke kommentere saken ytterligere».

GÅR VIRALT: Katten Lord Silver har fått tre millioner visninger på Tiktok etter dette påfunnet. Video: Rosa Dokken Gaski Vis mer

Hadde helseplager

Graff sier at hun har vært i kontakt med Dyrebeskyttelsen i området i Kypros der båten i Dusavika kom fra, og fått bekreftet at de har kastrert og klippet øret på alle kattene der. De skal også ha fortalt at de heller aldri hadde sett katten før.

Etter å ha stått ytterligere åtte måneder i karantene, fram til midten av juli, fikk de for to uker omsider hentet ut Cy. Graff forteller at hun ble sjokkert da hun så boforholdene til katten.

- Han var i en støvete eldre hestebås omgjort til et karantenerom med vindu så skittent at det ikke var mulig å se ut av det. I tillegg hadde han luftveisinfeksjon, og rikelig med bendelorm rundt halsregionen. Han veide også altfor mye og er nå på slankefôr.

Dyrebeskyttelsen har, ifølge Graff, brukte titusenvis av kroner på vaksinering, chip-merking og andre behandlinger hos veterinær.

FRA NORGE?: Katten Cy går en usikker framtid i møte. Foto: Dyrebeskyttelsen Norge Bergen og Hordaland,
FRA NORGE?: Katten Cy går en usikker framtid i møte. Foto: Dyrebeskyttelsen Norge Bergen og Hordaland, Vis mer

Brukt store summer

10. august møtes partene i retten. Der blir etter all sannsynlighet skjebnen til Cy bestemt.

Mannen, som høsten 2021 så katten gående på kaia i Dusavika, har sagt seg villig til å vitne i retten for å kunne prøve å bevise at Cy aldri var om bord i båten da kypriotene inntok Stavanger.

- Det er viktig å presisere at vi har dokumentasjon fra veterinær på at han tidligere har brukt halsbånd, som kan tyde på at dette er katt fra Norge, sier Graff.

Hun tror at de brukt om lag 240 000 kroner totalt i saken.

- Er det vanlig at man går inn med så mye penger i enkeltsaker?

- Ikke særlig. Dette er den første store saken. Vi gjør ikke dette bare for Cy, men for alle dyr som kommer i tilsvarende situasjon. Et liv er et liv. Vi klarer ikke legge fra oss denne saken ett minutt. Jo nærmere rettssaken kommer, jo vondere blir det. Han bærer ikke på noe sykdommer og er ingen helserisiko. Det er grusomt å tenke på hva Mattilsynet vil gjøre med en frisk katt. Det er hjerteskjærende.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer