Vil avlive funksjonshemmede barn

Sykepleiestudent avslørte sine holdninger. Avskyelig, mener fagfolk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Like før semesterslutt for avgangskullet på en norsk høyskole skrev en sykepleiestudent dette på et evalueringsskjema:

«Jeg synes at barn med funksjonshemninger bør avlives fortest mulig, hvis det er umulig å gjøre dem friske og nyttige for samfunnet.»

Dette skrev studenten etter en seminardag om rehabilitering av barn.

Suger ressurser

Studenten fortsatte videre med å skrive om at tidligere fantes begrepet «utburdent barn», og at samfunnet kunne fort og enkelt kvitte seg med dem som «sugde» ressurser uten å gi noe nyttig tilbake. Studenten mener også at det er en fremmed, kristen moral om at alle skal få lov til å leve.

Fagfolk mener at det ikke er plass til sykepleiere som har et slikt menneskesyn, skriver Vårt Land. Rådet for sykepleieetikk mener at denne studenten bør stoppes. Det er uvisst om studenten fikk vitnemålet sitt og ble en offentlig godkjent sykepleier.

– Vi vet at skolen valgte å sette respekten for liv og verdighet foran løftet om at skjemaet kunne besvares anonymt, og at skolen og studenten hadde en samtale. Vi håper noen har funnet den aktuelle studenten etterpå, hvis ikke vedkommende ble stoppet av skolen, sier Marie Aakre som var med på å behandle saken i Rådet for sykepleieetikk.

Avskyelig

HÅRREISENDE: Bente Slaatten, leder i Norsk Sykepleierforbund håper at denne studenten er et unntakstilfelle. Foto: Thomas Bjørnflaten /Scanpix
HÅRREISENDE: Bente Slaatten, leder i Norsk Sykepleierforbund håper at denne studenten er et unntakstilfelle. Foto: Thomas Bjørnflaten /Scanpix Vis mer

– Jeg synes det er et avskyelig utsagn. Sånt helsepersonell vil vi ikke ha, sier Per Haugum, direktør for Statens autorisasjonskontor for helsepersonell

Haugum kan ikke si om en slik holdning ville hindret en person i å få autorisasjon som sykepleier. Da må personen vise atferd som er uforenelig med å jobbe som sykepleier. Helsetilsynet ville gitt en person med slike holdninger en advarsel, og innkalt til samtale der de forsøkte å finne ut om holdningen er en del av personligheten.

Private meninger

Bente Slaatten, leder for Norsk Sykepleierforbund er usikker på om høyskolen burde ha strøket denne studenten. Hun mener det er verdt å undersøke om dette er noe studenten virkelig mener. I verste fall burde skolen ha bedt studenten forlate skolen.

– Det er trist at sånne holdninger finnes i det hele tatt når en har gått tre år på utdanningen, sier hun til Vårt Land.

Men hvis dette er private meninger og sykepleieren gjør jobben sin, kan hun eller han ikke nektes å ha en slik holdning.

– En sykepleier har ikke som jobb å avgjøre om et barn skal få leve. Det ville kanskje være et større problem men en lege som er uttalt tilhenger av dødshjelp, og kanskje til og med utført det, avslutter Jens Erik Paulsen, førsteamanuensis ved seksjon for medisinsk etikk ved Universitetet i Oslo.