Vil avlive hunden

Vegard Garnvik (14) ble bitt i skrittet av en amstaff. Hundevenner sier det er feil å forby rasen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Lørdag ettermiddag var Vegard Garnvik og fire kompiser ute og kjørte skateboard ved kjøpesenteret Solsiden i Trondheim. De passerte en hund av typen amstaff som ble holdt i bånd av eieren.

- Hunden forsøkte å hoppe på de to første, men klarte det ikke. Jeg tror den ble sint på grunn av lyden fra skateboardene, forteller Vegard til Dagbladet.no.

Mens kompisene gikk av brettene sine, fortsatte Vegard å kjøre.

- Jeg kom sist og merket ikke at hunden var sur, sier han.

Hunden hoppet på ham så han falt av brettet. Så beit den ham midt i skrittet.

- Kompisen til han som eide hunden bare flirte. Så stakk de mens jeg lå der og skreik, forteller Vegard, som fyller 15 år på onsdag.

Frykter seinskader

Kompisene til Vegard ringte legevakta og hjem til foreldrene. To kvinner som var på stedet kjørte ham til legevakta, der Vegard måtte sy fem sting.

- Det kunne gått mye verre om jeg ikke hadde tjukk dongeribukse. Det ble hull i buksa, men det hadde vært verre om jeg hadde hatt på meg treningsbukse, sier Vegard.

Legene har gitt beskjed om at det ser ut til å ha gått bra, men kan ikke utelukke seinskader. Faren til Vegard er redd for at sønnen kan ha fått varig mén.

- Jeg tenker mye på det, hvordan det blir for sønnen min når han blir voksen og skal ha barn sjøl. Hvordan det har gått får vi egentlig først vite da, sier pappa Vidar Garnvik til Dagbladet.no.

Vil avlive hunden

Familien har begjært hunden avlivet.

- Det firer jeg ikke på. Vi må unngå at hunden skader noen i framtida. Dette har ingenting med ønske om hevn å gjøre, sier Vidar Garnvik.

Den nye hundeloven åpner for at politiet kan avlive hunder som har skadet mennesker uten å gå veien om namsretten for å få en kjennelse om avliving. Likevel kan eieren klage inn politiets vedtak til Politidirektoratet. I så fall vil det ta fem uker før en eventuell avlivning, ifølge Adresseavisa.

- Eieren ønsker ikke at hunden skal avlives. Han har 14 dagers frist på å levere en formell innsigelse. Deretter kan han innen tre uke påklage vedtaket til Politidirektoratet, sier politiadvokat Kjersti Hegerberg ved Sør-Trøndelag politidistrikt til Avisenes Nyhetsbyrå.

Eieren av hunden er en gammel kjenning av politiet, bekrefter politiadvokaten overfor Adressa.no.

- Ingen kamphund

Amstaff foreslås forbudt i Norge i et utkast fra justisdepartementet til forskrifter med hjemmel i den nye hundeloven.

Fredag leverte Norsk Kennelklubb (NKK) en høringsuttalelse til justisdepartementet. De mener det er feil å forby amstaffen.

Alexander Andresen er raserepresentant for amstaff (american staffordshire terrier) i Norsk Terrierklubb. Han reagerer på at amstaffen omtales som kamphund.

- En kamphund er en hund som er oppdratt til kamp. Så lenge amstaff har eksistert som rase, har den aldri vært avlet opp som en kamphundrase, sier Andresen til Dagbladet.no.

Trist

Han er likevel klar på at han vil unngå episoder som da Vegard Garnvik ble bitt i skrittet av en amstaff i Trondheim.

- Det var en trist hendelse. Hvis hunden har bitt et menneske uprovosert, er det riktig at den avlives. Farlige individer skal vi ikke ha blant norske hunder, sier Andresen.

Han ønsker at hundepolitiet skal undersøke hunden før den avlives. Han antyder at dette kan dreie seg om en dårlig skikket eier snarere enn en farlig hund.

- Det er eierens ansvar å tilse at hunden er psykisk frisk og å ha kontroll over hunden.

Han mener imidlertid det er feil å forby en hunderase i stedet for å se på den enkelte hund og hvordan den behandles og læres opp.

- Fokuserer vi på rase, lurer vi samfunnet ved å gi inntrykk av at det blir tryggere, sier Andresen.

Andresen sier amstaffen først og fremst er en familie- og utstillingshund, og at den i endel land brukes i terapi for eldre og psykisk utviklingshemmede barn, ettersom den er tålmodig overfor utfall fra mennesker.

BLE BITT: Vegard Garnvik ble bitt i skrittet av en amstaff da han var ute med skateboard på lørdag. - Jeg har ikke vært spesielt redd for hunder før, sier han.
FORBYS? Amstaff (american stafford terrier) er foreslått forbudt i Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer