Vil avlive hunder som biter barn

I dag presenterer Odd Einar Dørum et forslag til ny hundelov. Hunder som biter barn, skal kunne avlives.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I flere år har justismyndighetene jobbet med et forslag til ny hundelov. Klokka 12 legger justisminsiter Odd Einar Dørum fram forslaget, som samler hundebestemmelser fra andre lover, blant annet straffeloven, kamphundloven, lov om dyrehelse, lov om dyrevern, lov om skadeserstatning og bufeloven.

I høringsutkastet til den nye loven het det:

«For å redde folk eller dyr fra en truende, jagende eller angripende hund, kan hunden om nødvendig skades eller avlives av enhver.» Per i dag kan bare hundeeieren selv avlive en hund. En hund som jager sauer, kan avlives på stedet. Men en kamphund som tar seg inn i en barnehage, kan bare avlives hvis den biter et barn og avlivining er den eneste muligheten for å få hunden vekk fra barnet. Da gjelder nemlig nødvergeparagrafen. I det øyeblikket hunden er revet bort fra barnet og ikke lenger utgjør fare, er det heller ikke lov å avlive den, selv om den har bitt et barn. Da må du gjennom rettssystemet for å få hunden avlivet.

Mistet sønnene

Aftenposten skriver i dag at hunder som går løs på barn under 12 år, nærmest automatisk skal avlives, ifølge den nye loven. Forutsetningen er at barnet bites til blods. Flere hundedrap de siste årene har rystet Norge:

Johannes Åsheim ble drept av nabokvinnens hunder da han var på vei hjem fra skolen på Vest-Dokka i fjor. Men det er ikke første gang at et barn blir drept av hund i Norge: Tord Tørstad (6) ble drept av stefarens grønlandshund i 1994. Hunden hadde tidligere bitt og skadet en fire år gammel gutt alvorlig, men eieren nektet å avlive den.

Ifølge Aftenposten må rundt 4000 mennesker til lege hvert år etter hundebitt. Den lille sønnen til Kjell Rønningsbakk, Martin (4), fikk revet i stykker øret og ble bitt i hodet i en park i Oslo etter å ha blitt angrepet av pitbuller og schæfere.

Sammen med Roger Åsheim og Rønningsbakk har Tormod Tørstad kjempet for at hunder som dreper noen, skal avlives. De tre vil ha en lov om at hunder som biter barn, skal kunne avlives, og ønsker at det skal bli lettere for politiet å gripe inn mot farlig hundehold. Tørstad driver hjemmesiden

Hundebitt

.

'Hunder som biter voksne eller barn så alvorlig at offeret må behandles av lege, skal uten unntak avlives,' skriver de.

Hunderaser kan bli forbudt

På forhånd er det kjent at Justisdepartementet vurderer å forby alle hunder som likner på kamphunder. I tillegg vurderer departementet å forby spesielle hunderaser.

Blant rasene som kan bli forbudt, er amerikansk staffordshire, som beskrives som en modig hund som er vanskelig å trene. Staffordshire bull terrier og bull terrier er også i faresonen. Fra før er fire raser forbudt i Norge: pitbull, dogo argentino, fila brasileiro og japansk tosu.

Departementet har sett på hundelovgivningen i flere andre land, deriblant Tyskland. Der alle syv hunderasene er forbudt.

I tillegg kan det bli forbud mot hunderaser som er en krysning av hund og ulv. Det gjelder blant annet hundetypene wolfhond, tsjekkoslovakisk ulvehund og saarlos.

Kenneklubben skeptisk

Norsk Kennel Klub

har lest høringsutkastet til loven, men vet ikke hvordan det endelige forslaget ser ut.

Organisasjonssjef Øystein Eikeseth mener at en ny hundelov ikke vil ramme der det trengs mest, nemlig i kamphundmiljøet.

- Kamphunder har ikke noe med hundehold å gjøre. Tror noen at det miljøet ryddes opp i med en ny lov? De har sagt at de gir blaffen, de blir ikke mer lovlydige om det kommer en ny lov, påpeker han.

Eikeseth er skeptisk til å forby hunderaser. Han tror at hundeeiere som oppdager at hunden deres kan være farlig, selv griper inn og i siste instans sørger for avliving.

- Hunden er et levende vesen og kan vei fra noen få kilo til 75 kilo. Man kan aldri være hundre prosent sikker. Men hundeeiere er stort sett på forskudd. Vi har allerede nødvergebestemmelser, sier Eikeseth.

Det finnes rundt 300 000 hunder i Norge.

DREPT:</B> Johannes Åsheim vokste opp med egne hunder, men var redd for hundene hos nabokvinnen. I januar i fjor ble han drept på vei hjem fra skolen.
KAN BLI FORBUDT:</B> Staffordshire bull terrier er lojal og kjærlig mot eieren. Men hunden kan være svært aggressiv mot andre hunder. Den trenger mye trening for å temme instinktet.
VIL HA STRENGERE LOV:</B> Tormod Tørstad og Kjell Rønningsbakk vil at hunder som biter, skal avlives.