Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil avskaffe fattigdom

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Ap{rsquo}s nestleder, parlamentariske leder og statsministerkandidat Jens Stoltenberg lanserer gjennom et intervju i Dagsavisen en sosialpolitisk reform som skal sikre alle en jobb, opplæring eller trygd de kan leve av. Stoltenberg vil med andre ord avskaffe fattigdommen. Norge er et så rikt land at vi må kunne nå et slikt mål, slår han fast. Det er prisverdig i ei tid hvor all politikk ser ut til å havne i skyggen av den pågående lederstriden. At partiet ønsker en så grunnleggende reform, er godt nytt for lojale partisympatisører og ikke minst for dem som lever i økonomisk nød og under uverdige forhold.
  • Stoltenberg har også slikt å gjøre, etter at sentralstyret forrige mandag vedtok at han skal lede komiteen som skal utarbeide partiets nye arbeidsprogram. Det ligger nå på hans og komiteens skuldrer å komme med forslag som retter opp det Ap-leder Thorbjørn Jagland kaller de fem ubalanser.
  • Det er viktig å merke seg at Stoltenbergs forslag til fattigdomsbekjempelse i det vesentlige er universelle. De skal gjelde alle, slik at færrest mulig havner i en situasjon hvor inntekten ikke strekker til. Han gjentar Ap{rsquo}s valgkampforslag om gratis skolebøker, lavere barnehagepriser og lavere skatt på arbeidsinntekt. Det viktigste vil fortsatt være å få flest mulig i arbeid. Det vil øke inntektene og dermed evnen til å klare sine forpliktelser.
  • Det gjenstår å se om Ap{rsquo}s bestrebelser vil skille seg vesentlig fra de forslagene regjeringen vil fremme når det pågående utredningsarbeidet er avsluttet. Normalt vil en sosialminister fra Høyre være tilhenger av mer målrettede tiltak for dem som defineres som fattige. Høyre har da heller ikke vært pådriver for mange universelle sosiale reformer gjennom historien. På den annen side har statsråd Ingjerd Schou vist engasjement og en innsikt i disse kompliserte spørsmålene. Uansett ser vi fram til en fruktbar diskusjon om hvilke tiltak som er mulige å gjennomføre, og hvilke som egner seg i dagens samfunn. Ingen ting er bedre enn om vi kunne få en politisk konkurranse til fordel for dem som i dag har minst.
Hele Norges coronakart