Vil avskaffe kjønnslemlestelse i løpet av én generasjon

Tre millioner jenter rammes hvert år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Storbritannias statsminister David Cameron kalte for to uker siden inn internasjonale ledere til verdens første «Girl Summit», en konferanse der målet var å finne ut hvordan man skal avskaffe blant annet kjønnslemlestelse og barneekteskap.

Programsjef i Plan Norge, Kjell Erik Øie, fulgte «Girl Summit» i London og mener møtet var viktig for å rette den internasjonale oppmerksomheten mot den utbredte problematikken.

- «Girl Summit» var et samlingssted for både dem som er berørt og engasjerte i dette, og for verdens regjeringer. Jeg håper dette blir et springbrett for videre arbeid, sier han til Dagbladet.

I tillegg til å sette et nytt lys på disse problemene, gikk møtet med til å komme opp med ideer og løsninger og for å bidra med penger til arbeidet. Et eget ungdomspanel var og til stede for å komme med sine innspill, noe Øie mener er utrolig viktig.

- Det er viktig for oss at vi samarbeider med de berørte. Jentene som deltok i panelet var ikke nødvendigvis kjønnslemlestet, men de lever i de samfunnene hvor dette skjer og har dermed en dypere innsikt, sier Øie.

Dobler støtten fra Norge Også den norske regjeringen har vært med på å sette store mål for å bekjempe den skadelige kulturen.

I en pressemelding fra Utenriksdepartementet publisert 21. juli ble det lagt fram en ny strategi for å styrke den internasjonal innsatsen mot kjønnslemlestelse, hvor utenriksminister Børge Brende uttrykte at problemet har høy prioritet hos regjeringen.

- Kampen mot kvinnelig kjønnslemlestelse i Norge og internasjonalt er en viktig prioritet. Norge har satt et nytt og offensivt mål om å bidra til å avskaffe denne skadelige praksisen i løpet av én generasjon, sier Brende.

Den norske innsatsen mot kvinnelig kjønnslemlestelse skal komme til uttrykk i en ny strategi for perioden 2014-17.

OMFATTENDE: I disse afrikanske landene er det vanlig med omskjæring av jenter. FGM står for «Female genital mutilation», kvinnelig kjønnslemlestelse. Grafikk: UNICEF
OMFATTENDE: I disse afrikanske landene er det vanlig med omskjæring av jenter. FGM står for «Female genital mutilation», kvinnelig kjønnslemlestelse. Grafikk: UNICEF Vis mer

- Norge skal blant annet doble støtten til sivile samfunn og internasjonale organisasjoner; fra 25 millioner kroner til 50 millioner kroner i en treårsperiode. I tillegg til å forebygge, skal vi bidra til at de som allerede har vært utsatt for praksisen får den helsehjelpen de trenger, sier utenriksministeren.

Kjell Erik Øie mener det er et realistisk mål å avskaffe kjønnslemlestelse i løpet av én generasjon, men sier at de også har et annet mål.

- Vi ønsker å få ned kjønnslemlestelse i Mali med ti prosent på ett år, sier han til Dagbladet.

- Må våge å snakke om det Kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge, Helene Sandbu Ryeng, sier til Dagbladet at en av løsningene på problemet med kjønnslemlestelse ligger i kommunikasjon.

- Hovedproblemet er at man ikke snakker om det. Det er en av årsakene til at kjønnslemlestelse smitter over fra generasjon til generasjon. Dette er et tabubelagt område som har blitt gjennomført i lang tid. Hvis de som utfører dette hadde snakket om det, kunne de hørt at mange folk er i mot. Også i lokalmiljøet, sier hun.

Ryeng forteller videre at den skadelige tradisjonen ikke bare handler om religion, men at den også er kulturelt betinget. Hvilket gjør arbeidet for å bekjempe det mye vanskeligere.

- Vi kan ikke bare jobbe med dette problemet på et juridisk nivå. Det vi ser er at samtalegrupper har hatt best effekt. Dessverre tar det lang tid, sier Ryeng.

Et annet problem som Ryeng tar opp er at framskrittene som blir gjort for å bekjempe kjønnslemlestelse, begynner å bli tatt igjen av befolkningsveksten.

Hun mener at fokuset på dette problemet ikke er stort nok, og at det medfører at arbeidet med å samle inn penger også blir vanskeligere.

GIRL SUMMIT: Her snakker Storbritannias statsminister David Cameron med blant annet Alimatu Dimonekene (t.h.) som har blitt kjønnslemlestet under «Girl Summit» i forrige uke. Foto: AFP photo/Oli Scarff/NTB scanpix
GIRL SUMMIT: Her snakker Storbritannias statsminister David Cameron med blant annet Alimatu Dimonekene (t.h.) som har blitt kjønnslemlestet under «Girl Summit» i forrige uke. Foto: AFP photo/Oli Scarff/NTB scanpix Vis mer

- Det er lettere å samle inn til de mer åpenbare problemene, som naturkatastrofer, fordi det er mer synlig for folk enn kjønnslemlestelse. Men kjønnslemleste foregår i 29 land og over 130 millioner kvinner har blitt utsatt for det, sier Ryeng til Dagbladet.

Mest utbredt i Afrika Ifølge Øie ligger fokuset hovedsaklig på konkrete afrikanske land der problemene er størst, men hun sier at det også finnes en del tilfeller av kjønnslemlestelse i europeiske land. Dette er europeiske jenter med røtter i lokalsamfunn og land hvor dette blir praktisert.

Plan Norge har i lengre tid jobbet sammen med internasjonale samarbeidspartnere fra hele verden for å bli kvitt disse tradisjonene.

- Vi jobber opp mot FN og nasjonale myndigheter både i Norge og gjennom våre samarbeidspartnere, mot myndighetene i landene disse problemene berører. Vi jobber dessuten i lokalsamfunnene, mot familier, tradisjonelle og religiøse ledere samt med de barn og unge dette angår.

Hovedkjernen til å løse barneekteskap-problematikken mener Øie handler om kunnskap og utdanning, og om et velfungerende lovverk.

- Utdanning er et svært viktig hjelpemiddel mot barneekteskap. Hvis flere går på skolen, blir de ikke giftet bort, og hvis vi klarer å stoppe barneekteskap, vil flere gå på skolen, sier han.

Må overbevise foreldrene Når det kommer til kjønnslemlestelse forteller Øie at en andel mener dette er pålagt gjennom Koranen, og poengterer at dette er en feiloppfatning som må rettes opp.

- Vi ønsker å alliere oss med imamer som vet at kjønnslemlestelse ikke er pålagt av Koranen. Dette er kun et resultat av lokale tradisjoner.

Øie forklarer videre at mye handler om å overbevise foreldrene om at praksisen er skadelig.

- De fleste gjør dette i troen på at omskjæring er viktig og sunt for barna sine, sier Øie.

Krav fra ISIL Flere medier, inkludert BBC og The Guardian har tidligere skrevet om en FN-rapport som hevdet at den islamske staten (tidligere ISIL) hadde utstedt ordre om kjønnslemlestelse for alle kvinner og jenter i Mosul i Nord-Irak.

TVANG: Jenter blir passet på av brødre og fedre i lokalsamfunnene og sees ikke på som rene før de har blitt omskåret. Skjermdump fra Plan Norge-video
TVANG: Jenter blir passet på av brødre og fedre i lokalsamfunnene og sees ikke på som rene før de har blitt omskåret. Skjermdump fra Plan Norge-video Vis mer

Dette ble igjen tatt opp av The Guardian som skriver at ISIL hevder dokumentet FN viser til er falsk og at påstandene er ren propaganda.

Avisa skriver videre at det etter hvert har oppstått en mistanke om at dokumentet, som er datert juli i 2013 i Aleppo i Syria, kunne være falsk siden omskjæring ikke er noe som kreves ifølge den islamske tro. Det er også mest utbredt i Egypt, Sudan og øst i Afrika.