Vil avsløre LSD-forskning

Krigsbarn og psykiatriske pasienter skal etter krigen ha blitt brukt i medisinsk forskning med LSD. Statsminister Jens Stoltenberg blir nå bedt om å granske påstandene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Bak kravet står Den nasjonale forskningsetiske komité (NEM). Ofrene skal ha blitt truet til å delta i kontroversiell hjerneforskning, der LSD skulle være med på å kontrollere atferden. Opplysningene har vært framme før, blant annet nylig på «Rikets tilstand» på TV2.

Etter programmet på TV2 har NEM mottatt flere henvendelser fra tidligere psykiatriske pasienter som sier de har blitt utsatt for denne behandlingen. En av pasientene har blant annet fortalt at han ville miste trygden hvis han ikke ble med på forsøkene.

- Det er ikke tidligere gjort noen helhetlig granskning. Det er enkeltpersoner som har forsøkt seg. Primærkildene er i ferd med å dø, så dette haster, sier leder Georg Høyer i NEM til Aftenposten.

Statsministerens kontor har mottatt henvendelsen fra NEM og har sendt den videre til Sosial- og helsedepartementet.

I 1994 satte president Bill Clinton i gang en lignende granskning i USA. Dette resulterte i at forsøkspersoner og etterlatte fikk en uforbeholden unnskyldning, sammen med økonomisk erstatning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer