Vil avsløre månens største hemmeligheter

Tvillingsonder gjenforent i omløpsbane.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et par romsonder har lagt seg i bane rundt månen i løpet av nyttårshelga, i et forsøk på å løse noen av mysteriene på og inni jordas kompanjong.

NASAs Grail-B, som er på størrelse med en vaskemaskin, la seg i bane 00.44, norsk tid, ett døgn etter søstersonden Grail-A.

- Det er jubel i oppdragskontrollen hos JPL. Alt ser bra ut for Grail-B. Det kommer til å bli et fantastisk 2012, skrev NASA på Twitter etter at de fyrte opp motorene og fikk lirket sonden inn i omløpsbane rundt månen.

Tvillingene Gravity Recovery And Interior Laboratory (Grail) «skal gi en mengde kunnskap om månen og evolusjonen til vår egen planet», sier NASA-administrator Charles Bolden i en uttalelse.

Hvordan ble månen egentlig dannet? Hvorfor er «forsiden» - delen som alltid er vendt mot jorda - preget av månehav, mens den andre siden består av høyland og mange flere kratre? Ble dagens måne utsatt for en «pannekakekollisjon» med en mindre måne tidlig i dens historie?

I løpet av de neste månedene skal de identiske Grail-sondene finjustere omløpsbanene og fly i en nøye formasjon over det ujevne månelandskapet.

Etter hvert som de flyr over områder med ulike massekonsentrasjoner, fjell, kratre og andre geologiske strukturer, vil endringene i tyngdekraften flytte dem ørlite fra og mot hverandre. Dette skal fanges opp og måles av uhyre presise instrumenter.

- Systemet er nøyaktig nok til å påvise forskjeller på så lite som en mikrometer, eller bredden til en rød blodcelle. Ved å analysere disse forskjellene forsiktig, kan forskere avgjøre distribusjonen av masse på månen og få innsikt i dens skjulte, indre struktur, skriver nettstedet Spaceflightnow.com.

Dataene vil legge grunnlaget for et høyoppløst kart over månens gravitasjonsfelt, som i tur vil gi ny viten om hvordan jorda og de andre steinplanetene Merkur, Venus og Mars utviklet seg til det de er i dag.

Oppdraget, med en prislapp på nesten en halv milliard dollar, starter etter planen innsamling av data i mars.

GJENFORENT: Begge sondene ble skutt opp med en Delta II-rakett fra Cape Canaveral i Florida i september i fjor. I dag ble de gjenforent i omløpsbane rundt månen, hvor de ankom med én dags mellomrom. Foto: AFP PHOTO/BRUCE WEAVER/SCANPIX
GJENFORENT: Begge sondene ble skutt opp med en Delta II-rakett fra Cape Canaveral i Florida i september i fjor. I dag ble de gjenforent i omløpsbane rundt månen, hvor de ankom med én dags mellomrom. Foto: AFP PHOTO/BRUCE WEAVER/SCANPIX Vis mer