Du leser nå Dagbladet Pluss

Vil avsløre mystisk månelys

Hva var den merkelige gløden som Apollo-astronautene så i horisonten? Det skal en ny romsonde forsøke å finne ut.

MÅNEMYSTERIET: Hva var det mystiske lysfenomenet som Apollo-astronautene opplevde? Månesonden LADEE skal nå komme til bunns i hva som egentlig skjer i månens tynne atmosfære. Grafikk: NASA
MÅNEMYSTERIET: Hva var det mystiske lysfenomenet som Apollo-astronautene opplevde? Månesonden LADEE skal nå komme til bunns i hva som egentlig skjer i månens tynne atmosfære. Grafikk: NASAVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Månens atmosfære veier omtrent det samme som et par elefanter. Med en total masse på rundt ti tonn, er atmosfæren så utrolig tynn at det for de fleste praktiske formål kan anses for å være et vakuum.

Men, til tross for at tettheten er om lag én hundretusendedel av jordas atmosfære, er det er noe der. Og nå skal en sonde skytes opp for å sniffe og snuse seg fram til et svar på noen av mysteriene som omgir jordas mørke nabo i rommet. Den skal også forsøke å finne forklaringen på et merkelig lysfenomen som Apollo-astronautene opplevde på 60-tallet.

- Aner ikke

LADEE, som står for Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer, er omtrent på størrelse med en bil og skytes opp 6. september. Fra sin omløpsbane rundt månen skal den samle informasjon om strukturen og komposisjonen til atmosfæren. - Vi vet at det er oksygen i jordas atmosfære, men vi vet ikke hva som utgjør månens atmosfære. For å finne ut, skal LADEE «dyppe» ned i atmosfæren og sende detaljerte målinger tilbake til forskere på jorda, skriver NASA i beskrivelsen av prosjektet. Dette kan i sin tur gi verdifull kunnskap om forholdene andre steder i solsystemet, som på asteroider, andre måner og planeten Merkur.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

UT ÅRET

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (449 kr/6 månader) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE*

PRØVEPERIODE

0 kr

(0 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 0 kr per 1 uke. 0 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per 1 måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449,-/6 måneder; 55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.