Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil avvise Israels PFU-klage

Bare tre dager etter at Israel klagde Dagbladet inn for PFU, vil sekretariatet avvise klagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tirsdag denne uken klagde Isreal Dagbladet inn for Pressens Faglige Utvalg - PFU. I dag, bare tre dager senere, har PFUs sekretariat levert en innstilling om at klagen må avvises.Uakseptabelt
Bakgrunnen for klagen var at Finn Graff 10. juli tegnet en karikatur av Israels statsminister Ehud Olmert. Karikaturen fremstiller Olmert som en sadistisk leir-kommandant som skyter en palestiner for gøy. Tegningen har klare referanser til filmen «Schindlers Liste», hvor en nazistisk leir-kommandant skyter en jødisk fange for gøy.

- Enhver jøde og israeler vil mene at denne karikaturen ikke bare vitner om ignoranse, men om dårlig smak. Den går ut over å fornærme, den skal ikke forekomme, skriver den Israelske ambassadøren, Miryam Shomrat, til Finn Graff sitert i Dagbladet 13.juli.

Den israelske ambassadøren mener at tegninger som viser israelere eller jøder avbildet som nazister ikke bør tolereres.

- Det er blasfemisk, både med tanke på de drepte ofrene for - og de overlevende etter - Holocaust, skrev hun i klagen som ble sendt til PFU på tirsdag.


Tok tre dager
Det tok PFUs sekretariat bare tre dager, før de besluttet å foreslå klagen avvist.

- I tråd med hva som har stått i Dagbladet på kommentar- og lederplass, har vi levert denne innstillingen. Vi legger i likhet med avisen vekt på den store takhøyde karikaturer har hatt og bør ha, med tanke på det presseetiske innholdet. Vi tar ikke stilling til det politiske, opplyser PFUs sekretariat til Dagbladet.no

Når karikatur-debatten gikk som verst i midten av juli, sa generalsekretær for Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, følgende til Dagbladet:

image: Vil avvise Israels PFU-klage

- Jeg synes det er dumt av ambassadøren å reagere på denne måten. Hun viser dermed at hun ikke har forstått karikaturens vide grenser i vår del av verden. Jeg skjønner at hun føler seg krenket på vegne av sitt land, men noen ganger er det karikaturens oppgave å krenke.

Ikke overrasket

Dagbladets konstituerte ansvarlige redaktør, Lars Helle, er ikke overrasket over PFU-sekretariatets innstilling.

- Dette blir jeg lite overrasket over. Tilsvarende saker har blitt behandlet på samme måte. Selv om selve behandlingen skal overlates til PFU, mener jeg resultatet er opplagt. Dette har ingenting med presseetikk å gjøre, sier han til Dagbladet.no. Han fortsetter:

- Dagbladet vil alltid ha en fri debatt, og karikaturer er en del av denne. Disse kan noen ganger være støtende, men vi kommer til å fortsette å trykke dem. Det er likevel viktig å understreke at vi på ingen måte driver noen kampanje for å såre eller å støte noen.

Israels ambassadør vil ikke kommentere saken overfor Dagbladet.no.

PFU vil ta stilling til sekretariatets innstilling 29.august.