Vil banke på døra hos familier som ikke bruker barnehage

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil sende kommunens folk hjem til familier som ikke sender ungene i barnehage. Målet er å få familiene til å ombestemme seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): - En del av de som akkurat har flyttet til Norge kjenner ikke barnehagesystemet, vet ikke hvordan de søker om barnehageplass, og er skeptiske til barnehager, sier kunnskapsministeren.

Derfor vil han at norske kommuner ikke lenger nøyer seg med å sitte og vente på søknader, men aktivt går ut og oppsøker familier som ikke sender barna i barnehagen - med tanke på å omvende dem.

Skjerpe loven - Det skal fortsatt være frivillig å sende barna i barnehage.  Men i en del bydeler i Oslo har de forsøkt dette med godt resultat. Kommunen og bydelen har da gått sammen med helsekontrollen, som alle barn er innom, og bruker anledningen til å fortelle foreldrene om barnehagen, svare på spørsmål, vise hvordan en kan søke, og få fram at barnehageplass er blitt billigere for de lavest inntekter, sier Torbjørn Røe Isaksen til Dagbladet.

I høstens statsbudsjett vil regjeringa sette av 10 millioner kroner til slikt arbeid.

- Det kan også bli aktuelt å skjerpe lovverket, slik at det blir en plikt for kommunene å gjennomføre det, sier Torbjørn Røe Isaksen til Dagbladet.

- De aller fleste norske barn går allerede i barnehage. Hvorfor er det så viktig at enda fler gjør det?

- Nasjonalt, ja, men i en del bydeler i de store byene, der det er høy minoritetsandel, kan det være så mange som tjue prosent av barna som ikke går i barnehage. Og det er gjerne de barna som trenger aller mest å lære norsk, sier Isaksen.

- Mangler ambisjoner - I noen av disse bydelene kan det være så mange som en fjerdedel av barna som starter på skolen, som ikke kan språket godt nok til å følge undervisninga. Da er dette god integreringspolitikk og god språkpolitikk, og vil gi barna en bedre start på livet, mener kunnskapsministeren, som i går besøkte Rosetårnet barnehage i Bergen som en del av valgkampen.

Han mener også flere kommuner bør følge Oslos eksempel og oppsøke velferdsgrupper og moskeer for å «framsnakke» det norske barnehagesystemet.

Karin Andersen, integreringspolitisk talskvinne i SV, synes forslaget isolert sett er godt.

Hun mener likevel likevel at regjeringa mangler ambisjoner på feltet og i fjor kuttet i barnehagetilbudet til barn som sitter i asylmottak.

- Regjeringa mangler ambisjoner både for kvaliteten i barnehagene og på å tilby nok plasser og opptak flere ganger i året. Det er ingen sammenheng i det de gjør, sier Andersen.