Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Vil bare si ifra om at en mann i politiuniform har avfyrt skudd»

Tom Lindbäck (19) holdt faren oppdatert pr. SMS mens han skjulte seg for morderen på Utøya.

DRAMATISK MELDING: Klokka 17.45 sendte Tom Lindbäck denne meldingen til faren Ben Lindbäck. Meldingen avsluttes med «Glad i deg». Foto: JOHN HENRIK GUTTORM
DRAMATISK MELDING: Klokka 17.45 sendte Tom Lindbäck denne meldingen til faren Ben Lindbäck. Meldingen avsluttes med «Glad i deg». Foto: JOHN HENRIK GUTTORM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KARASJOK (Dagbladet): Faren til Tom (19) skjønte ikke alvorlighetsgraden i hendelsen på Utøya før sønnen sendte ham en SMS med teksten «Er trygg foreløpig». Da var det grusomt å være pappa, så langt borte.

Ante uråd Ben Lindbäck var ferdig på jobb i 17-tida, og satte seg i bilen på tur hjemover. Det gikk ikke mange kilometerne før han ante uråd, sønnen hans Tom, var jo på Utøya.

- Jeg hørte på radio om bombingen i Oslo, etter noen kilometers kjøring nevnte de noe om skyting på Utøya. Men det var så lite informasjon, jeg skjønte ikke helt alvorlighetsgraden, siden det ikke var meldt om skader eller noe som helst.

Ikke før Tom sendte ham en SMS klokka 17.45 med teksten «Vil bare si ifra om at en mann i politiuniform har avfyrt skudd mot deltakere på Utøya. Æ e trygg foreløpig», begynte alvoret å demre for Lindbäck.

- Hvordan skal man ta en slik melding? Det er vanskelig å forstå hva som skjer når man er så langt unna, og man ikke får noe annen informasjon enn det lille som kommer via media. Men jeg forsto at det var alvorlig.

Jevnlige meldinger Etter hvert fikk Lindbäck flere livstegn fra sønnen, som sørget for å holde faren orientert om situasjonen. Dette gjorde at han kunne slappe litt mer av.

BEKYMRET: Ben Lindbäck fikk høre om Utøya-angrepet på radio. Foto: JOHN HENRIK GUTTORM
BEKYMRET: Ben Lindbäck fikk høre om Utøya-angrepet på radio. Foto: JOHN HENRIK GUTTORM Vis mer

- Han sendte jevnlig tekstmeldinger, slik at jeg visste at han var i live. Men det var ikke før klokka 19.30 at jeg fikk en tekstmelding hvor Tom kunne skrive at alt var OK.

I en av meldingene fra sønnen står det «Lar være å ringe pga. sikkerhet, prøver å holde ro i andre og kan ikke komme i panikk selv», meldingen ble sendt 17.50.

I ettertid har sønnen fortalt faren at han måtte bytte gjemmested tre ganger, for å slippe unna gjerningsmannen. Da han til sist fant ei slags hule, gjemte han seg der inne.

- Han hadde oppdaget to jenter, om det var i vannet eller ikke, det vet jeg ikke. Men han vinket jentene til seg, og der gjemte de seg til det var trygt, forteller faren.

Kritisk Lindbäck er kritisk til hvor lite informasjon han som nærmeste pårørende fikk mens det pågikk, og sier han måtte forholde seg til informasjon fra andre berørte.

I SKJUL: Tom Lindbäck byttet skjulested tre ganger for å slippe unna skytteren som drepte for fote på Utøya. Foto: PRIVAT
I SKJUL: Tom Lindbäck byttet skjulested tre ganger for å slippe unna skytteren som drepte for fote på Utøya. Foto: PRIVAT Vis mer

- Fra min side kan du si at mangelen på informasjon var det verste. Media var så fokusert på bomba i Oslo, så den eneste informasjonen man fikk, var fra de andre som selv var berørt av hendelsen.

- Det verste var følelsen av ikke å vite, og være så langt borte uten å kunne gjøre noe, det var grusomt, forteller Lindbäck. Jeg forstår jo hvorfor man ikke fikk mer informasjon, siden situasjonen var slik den var, men det var likevel helt jævlig.

Litt før klokka 14 lørdag rekvirerte fylkesrådsleder i Finnmark, Odd Eriksen flytransport hjem for de 27 AUF-medlemmene fra Finnmark. Lindbäck mener at alt annet ville vært utenkelig.

- De må bare få dem hjem fortest mulig, det er galematias å holde dem der nede, sier Lindbäck.

BEROLIGET ANDRE Tom skriver klokka 17.50 at han prøvde å berolige andre som lå i skjul med ham. Foto: JOHN HENRIK GUTTORM
BEROLIGET ANDRE Tom skriver klokka 17.50 at han prøvde å berolige andre som lå i skjul med ham. Foto: JOHN HENRIK GUTTORM Vis mer
LETTELSE: Til slutt, klokka 19.36, etter nesten to timers drama, fikk endelig Ben Lindbäck meldingen han håpet på. Foto: JOHN HENRIK GUTTORM
LETTELSE: Til slutt, klokka 19.36, etter nesten to timers drama, fikk endelig Ben Lindbäck meldingen han håpet på. Foto: JOHN HENRIK GUTTORM Vis mer