Vil be om 500 000 dollar hver

Mennene som var med i bilen da sjåføren ble drept vil kreve kompensasjon.

Venner: Kasimu Aradjabu og Gina Kepo kjente ikke hverandre før de havnet i samme bil som Tjostolv Moland og Joshua French. Nå har de blitt gode venner. Foto: Espen Røst
Venner: Kasimu Aradjabu og Gina Kepo kjente ikke hverandre før de havnet i samme bil som Tjostolv Moland og Joshua French. Nå har de blitt gode venner. Foto: Espen RøstVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KISANGANI (Dagbladet): Kasimu Aradjabu (25) var hjelpesjåfør og Gina Kepo (27) var passasjer under den dramatiske kjøreturen som endte med drap på sjåfør Abedi Kasongo.

De to kongoleserne er hovedvitnene til de militære påtalemyndighetene og de forteller at det var Tjostolv Moland (28) som fyrte av det dødelige skuddet mot sjåføren.

Moland og Joshua French (27) fortalte i Dagbladet mandag at de mener det er disse to kongoleserne som må stå bak drapet.

Selger
Nå har kongoleserne bestemt seg for hvor mye de vil be om i erstatning.

- Vi har kommet fram til at vi vil spørre om 500 000 dollar hver i erstatning. Vi vet at vi ikke kommer til å få så mye, men vi må jo spørre, sier Kepo til Dagbladet.no.

Han forteller at hendelsen har blitt en stor personlig belastning.

- For å være tilgjengelig for de militære påtalemyndighetene, ble jeg bedt om å holde meg i nærheten av hjembyen Bafwasende. Dermed mistet jeg jobben jeg hadde som omreisende tobakksselger.

Forlatt
Han sier han heller ikke orker å reise mellom hjembyen og Kisangani lenger, fordi det var på denne veistrekningen drapet skjedde.

- Hjemme i Bafwasende har kona mi funnet seg en ny mann, derfor orker jeg ikke være der og har flyttet hit til Kisangani. Nå må jeg jobbe meg opp som selger på nytt, sier han.

Ikke svar
De to mennene kjente ikke hverandre fra før, men forteller at de nå har blitt gode venner.

- Det å overleve en så dramatisk hendelse sammen har knyttet oss sammen, sier Aradjabu.

Fredag begynner rettssaken mot de to nordmennene. Det er ikke bestemt når Aradjabu og Kepo skal vitne. I går satt de i lange samtaler med påtalemyndighetene og gikk gjennom sine forklaringer. De to har ikke noe svar på hvorfor Moland og French skulle skyte sjåføren.

RISIKERER DØDSSTRAFF: Tjostolv Moland (28) er tiltalt for drap på en sjåfør i Kongo. Foto: Espen Røs
RISIKERER DØDSSTRAFF: Tjostolv Moland (28) er tiltalt for drap på en sjåfør i Kongo. Foto: Espen Røs Vis mer