Vil be om at Breivik frifinnes

Anders Behring Breiviks forsvarere sier de ikke har noe annet valg enn å følge klientens ønske om å be retten om at han frifinnes.

KLARE FOR RETTSSAK: Forsvarerteamet  med Tord Jordet, Vibeke Hein Bæra, Odd Ivar Grøn  og Geir Lippestad (t.h),  påvei ut fra Politihuset på Grønland  Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
KLARE FOR RETTSSAK: Forsvarerteamet med Tord Jordet, Vibeke Hein Bæra, Odd Ivar Grøn og Geir Lippestad (t.h), påvei ut fra Politihuset på Grønland Foto: Bjørn Langsem/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Han kommer til å påberope seg nødverge, sier Geir Lippestad til Dagbladet.

Han har nettopp kommet ut fra et møte i politihuset i Oslo, hvor han og medforsvarerne Tord Jordet, Odd Ivar Grøn og Vibeke Hein Bæra har diskutert sikkerheten under rettssaken mot terrortiltalte Anders Behring Breivik som starter førstkommende mandag.

- Ikke noe annet valg Overfor Dagbladet gjør forsvarerne klart at de kommer til å legge ned påstand etter klientens ønske: At han skal frifinnes, fordi han mener han har handlet i preventivt nødverge.

- Teknisk sett har ikke vi noe annet valg enn å anføre hans argumenter om hvorfor han gjorde det han gjorde. Vi er selvsagt inneforstått med at ikke vil føre frem, men vi er forpliktet til å fremføre hans argumenter. Det vi kommer til å gjøre, er å stille spørsmål som gir ham mulighet til å forklare hva han mener. Så er det vår oppgave som forsvarere å nedlegge påstand om frifinnelse, etter hans ønske, på bakgrunn av at han påberoper seg nødverge, sier Lippestad.

- Det er vår oppgave å gjøre det, særlig når vi ser at det ikke setter ham i noen dårligere posisjon enn han allerede er eller vi har mulighet til å oppnå på annen måte.

Quisling  Breivik har selv sagt i avhør at han regner med å bli sammenliknet med landssvikeren Vidkun Quisling. I rettssaken mot Quisling etter krigen la også hans forsvarer Henrik Bergh ned påstand om frifinnelse, etter klientens ønske. Breiviks forsvarere mener det er både likheter og ulikheter mellom rettsprosessene mot Quisling og deres klient.

- Vi har lest litt av historien, men vi har ikke lagt den saken være førende for hvordan vi har lagt opp denne saken. Det er noen paralleller, for eksempel med en tiltalt som blir nærmest demonisert, og så er det mye som er ulikt. For eksempel hadde Quisling en maktstruktur bak seg i fem år, sier Lippestad.

Anket viktig bevis  Forsvarerne får ikke Breivik frikjent. Den viktigste kampen i retten vil stå om Breiviks tilregnelighet. Han har et sterkt ønske om å bli dømt som tilregnelig. Et av forsvarernes beste bevis blir da den nye sakkyndigrapporten, som konkluderer med at han er tilregnelig. Forsvarerne har også varslet at de vil stevne helsepersonellet som utførte observasjonen av ham, og som fant at han ikke har noen funksjonssvikt, som vitner i retten. Oppnevnelsen av de nye sakkyndige og observasjonen var noe forsvarerne kjempet mot tidligere i saken.

- Dere protesterte og anket så langt dere kunne mot det som nå er et av deres viktigste bevis. Hvordan skjedde det?

- Vi står fullt og helt for det vi gjorde der. Han var veldig klar på at han ikke ville la seg undersøke av flere sakkyndige. Han var også veldig klar på det tidspunktet på at det ikke spilte noen rolle for ham hva utfallet ble. Ut fra det mandatet gjorde vi det som vi mente var helt riktig. Han endret så oppfatning etter at det ble klart at de nye sakkyndige endelig ble oppnevnt og observasjonen skulle gjennomføres. Da han skjønte at prosessen uansett var i gang, ga han oss beskjed om at han ville at vi skulle jobbe for å få ham dømt som tilregnelig. Når han da på en rasjonell måte endret oppfatning, har vi ingen problemer med det. Vi skal jobbe for å ivareta hans interesser, ikke vår egen prestisje.

- Men det viktigste beviset blir ikke rapporten. Det blir hans forklaring og det vil nå bli ytterst viktig å høre hva han vil si.

Må advare  Lippestad ga tirsdag en forsmak på Breiviks forklaring, da han sa at klienten vil si i retten at han beklager at han ikke gjorde mer ut av terroraksjonen.

- Bakgrunnen for at jeg sa at han vil komme til å beklage at han ikke drepte flere enn han gjorde, er at det nå er en løpende debatt om hvor mye han skal få lov til å si i retten. Jeg tror vi kommer til å høre mange meget provoserende uttalelser fra ham. Men vi må tåle det. Mitt poeng med å si det på tirsdag, var å forberede folk litt, slik at vi blir mer klare for det som vil komme under rettssaken.

- Vi som forsvarere har hørt det mange ganger, forberedt oss på det og vil takle det, men det vil være annerledes for de som ikke har hørt ham tidligere. Det var derfor viktig å si noe om hva som vil komme.

- Er det noe dere gruer dere til i saken?

- Det er mange ting, uten at vi kan si konkret hva. Men vi ser fram til å komme i gang med rettssaken, selv om det selvfølgelig vil bli krevende. Det vil bli krevende å høre hans forklaring, men det vil også bli krevende når for eksempel alle obduksjonsrapportene skal legges fram. Men vi er godt forberedet og har tatt på oss dette frivillig. Vi er ikke de om vil få det verst. Det er de som er berørt.

MÅ FØLGE KLIENTNE: Geir Lippestad sier han må nedlegge påstand etter klientens ønske. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
MÅ FØLGE KLIENTNE: Geir Lippestad sier han må nedlegge påstand etter klientens ønske. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer

- Føler dere et ansvar for å forberede folk?

- Nei. Vi føler et ansvar for å sørge for at han får forklart seg ordentlig i minst én uke og da må vi forberede folk litt, slik at vi får til det.