Vil be om unnskyldning til det britiske folk for Labours bedrag under Irak-krigen

Jeremy Corbyn vil ydmyke tidligere statsminister Tony Blair hvis han blir ny partileder.

DRAR FULLE HUS: Jeremy Corbyn drar fulle hus i Storbritannia, selv om det er ute og det er regn, som her i Newcastle. Foto: NTB SCANPIX
DRAR FULLE HUS: Jeremy Corbyn drar fulle hus i Storbritannia, selv om det er ute og det er regn, som her i Newcastle. Foto: NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jeremy Corbyn er kandidaten som har mest støtte til å bli ny leder i Det britiske arbeiderpartiet, Labour, etter det smertefulle nederlaget i valget til underhuset i mai.

Til de flestes overraskelse trekker han fulle hus på sine møter, til tross for at 66-åringen alltid har vært en outsider på ytterste venstre fløy i partiet.

Utfordrer partiledelsen Nå utfordrer han partiets establishment med å si at han vil be om unnskyldning til det britiske folk for at Labour under Tony Blairs ledelse dro Storbritannia inn i krigen mot Irak i 2003.

- Så, tida er overmoden for at Labour ber om unnskyldning til det britiske folk for dette bedraget, og til det irakiske folket for lidelsene vi har bidratt til. I vårt Labour vil vi be om denne unnskyldningen, sier Corbyn, ifølge blant annet The Guardian.

Corbyn sier også at Labour under hans ledelse vil involvere Storbritannia i langt færre kriger enn det som har vært det normale i etterkrigstida.

Det betyr at Labour under Corbyns ledelse neppe vil støtte den konservative regjeringens forslag til underhuset om å trappe opp det britiske bidraget til krigen mot Den islamske staten i Irak og Syria.

Den katastrofale krigen Jeremy Corbyn var en av dem som brøt ut og stemte imot Storbritannias støtte til den amerinanske invasjonen av Irak i 2003. Det var en krig som framstår som USAs kanskje fremste feilgrep i vår tid.

Visjonen som USAs president George W. Bush hadde om å skape demokrati gjennom krig var katastrofale, og startet det kaoset vi nå har i Irak.

Krigen fjernet tyrannen Saddam Hussein fra makta, men la også Irak åpent for alle de latente konfliktene i landet, hovedsaklig den mellom sjiaer og sunnier, som nå slåss i den blodige borgerkrigen som herjer landet.

Krigen var dessuten begrunnet i en bevisst løgn som ble presentert av utenriksminister USAs Colin Powell i FNs sikkerhetsråd.

Løgnen var påstanden om Saddams skjulte masseødeleggelsesvåpen, det var våpen som FNs våpeninspektører ikke hadde funnet spor av før krigen, og som heller ikke USA fant spor av da de inntok Irak.

Invasjonen av Irak, og løgnen i FNs sikkerhetsråd, har på dramatisk vis bidratt til å ødelegge USAs omdømme i verden.

Ubegripelig av Blair Det mest ubegripelige var likevel at en europeisk sentrum-venstre politiker som Blair skulle støtte den mest haukeaktige amerikanske administrasjonen i moderne tid.

Frankrike var tydelig imot krigen og støttet den ikke i FNs sikkerhetsråd. Europas stormakt Tyskland var også sterk motstander av krigen. Det samme var Russland, som hadde nære diplomatiske bånd til Irak. Krigen ble derfor gjennomført uten støtte av FNs sikkerhetsråd, og var derfor per definisjon ulovlig.

Blair har etter krigen forsvart at han støttet krigen, uten at det har bidratt til forskjønne hans ettermæle som statsminister.

Nå vil altså mannen som leder i kampen for å bli ny Labour-leder ydmyke en av de mest suksessrike labour-ledere i moderne tid. Blair vant tre valg, og ledet høyre-sida i partiet.

Corbyn vil neppe vinne tre valg. Han er de konservatives åpenbare favoritt som ny labour-leder. Med ham som Labours statsministerkandidat regner de konservative med lett mach i neste valg.