Vil bedre fengselsrutinene i Afghanistan

USA har lovet å forbedre sitt fengselsregime i Afghanistan etter inspeksjon i 20 fengsler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Påstander om mishandling og minst tre dødsfall blant innsatte førte til inspeksjonsrunden i fengslene, ifølge The Boston Globe.

Nærmere 400 fanger, deriblant tilhengere av det tidligere Taliban-styret, sitter i amerikansk varetekt rundt om i landet. Det er disse sentrene som nå er inspisert etter at fanger og menneskerettsorganisasjoner har framsatt klager.

Tidligere fanger har fortalt om mishandling, deriblant bruk av hetter over hoder, slag og seksuelt misbruk.

Talsmann for den uavhengige afghanske menneskerettighetskommisjonen, Nader Nadery, ber amerikanerne om å offentliggjøre detaljer om fangebehandlingen.

Han sier at afghanere er sjokkert over bilder som er kommet ut fra det irakiske fengselet Abu Ghraib, og at de trenger håndfaste bevis på at situasjonen ikke er den samme for Afghanistan.

- Vi er ikke fornøyd, og håper at resultatene av inspeksjonene blir offentliggjort, eller i hvert fall vist fram for vår organisasjon og den afghanske regjering, sa Nadery. Det var generalløytnant David Barno, sjefen for de amerikanske styrkene i Afghanistan, som beordret fengselsinspeksjonene.

Han har lovet raske forbedringer hvis det finnes bevis på overgrep, men har sagt at han ikke vil gi detaljer om hvordan mistenkte blir behandlet.

(NTB)