Vil begjære Enger-sak gjenopptatt

Advokat Fridtjof Feydt mener Høyesteretts dom i «Skrik»-saken vil styrke saken til Pål Enger. Enger ble dømt til seks års fengsel for «Skrik»-tyveriet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Slik Høyesteretts dom er utformet, får den ikke direkte konsekvenser for min klient. Et viktig moment i indisiekjeden som lagmannsretten fant mot Enger var imidlertid den heleridømtes opptreden og Engers kjennskap til ham. Det vil derfor være helt naturlig at vi nå begjærer Engers sak gjenopptatt, sier Feydt til NTB.

Menneskeretts-klage

Feydt holder på å forberede en klage til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, fordi han mener at Enger er utsatt for et justismord.

Advokaten er sterkt kritisk til politiets etterforskning i «Skrik»-saken.

- Det er helt på det rene at politiet skuslet bort viktige bevis i saken. Politiet brukte blant annet som bevis mot Pål Enger at han, om lag en uke før tyveriet, var i Nasjonalgalleriet og skulle ha opptrådt merkelig. Stillbildene fra en video viser at Enger var der, men videoen, som kunne gitt et bedre inntrykk av ham, ble makulert, forteller Feydt.

Mistenkelig

- En kvinne, som var vitne i rettssaken, hadde noen få dager før «Skrik» ble tatt observert to personer som sto ved bildet og opptrådte merkelig. Hun husket tidspunktet de to ble observert på, og de to var også filmet på video. Igjen ble filmen makulert, framholder Feydt.

Han gir etterforskningsledelsen ansvaret for at filmen ble makulert.

- Det var mye i etterforskningen som kunne kritiseres på det sterkeste, og det gjorde jeg også, sier advokaten.

Engers dom i lagmannsretten ble anket til Høyesterett. Saken ble avvist i Høyesteretts kjæremålsutvalg.

- De mente det var åpenbart at vi ikke kom noen vei med saken. Den ble aldri prøvet. Nå er det klart jeg må forsøke å få tatt opp saken igjen, sier Feydt.