Vil begrave aborterte

Helsedepartementet vil at kvinner som har tatt abort skal få velge selv om fosteret skal sendes til en minnelund eller ikke. Men alle skal få spørsmålet. Fostre som ikke blir sendt til minnelund skal fortsatt behandles som biologisk avfall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved abort før 12. uke skal spørsmålet om minnelund stilles i skriftlig form. Kvinner som tar abort etter 12. uke skal i tillegg få spørsmålet muntlig, skriver Vårt Land.

Helseminister Dagfinn Høybråten har tatt inn over seg den kritikken som kom da en arbeidsgruppe sist vinter gikk inn for at alle aborterte fostre - både før og etter 12. uke - skulle sendes til minnelund. Når han nå går mot denne løsningen, er det med støtte fra Helsetilsynet.

Respekt

- Vi må sikre respektfull behandling av både fosteret og kvinnen. Arbeidsgruppen tok for lite hensyn til kvinnene, som er i en svært sårbar situasjon, sier Høybråten til Vårt Land.

Debatten om minnelund ble aktualisert av reaksjoner fra et søppelforbrenningsanlegg i Fredrikstad som må brenne aborterte fostre sammen med vanlig sykehusavfall. Høybråten sier at selv om ikke alle fostre skal sendes til minnelund, vil de nye retningslinjene sikre mer ordnet og respektfull behandling av aborterte fostre. Men de løser ikke fullt ut problemene til dem som skal håndtere biologisk avfall fra sykehus.

- Det er ikke mulig å formulere seg vekk fra denne brutale sannheten, sier Høybråten.

12. uke er grensen for selvbestemt abort. Etter 22. uke blir abort regnet som dødfødsel, etter en definisjon fra Verdens helseorganisasjon.

Motstand

Saken er fremmet som eget forslag, og skal behandles i Stortinget. Der vil helseministeren sannsynligvis få motstand fra flertall av representantene.

- Jeg har ikke sett detaljene i dette, men jeg er sterkt imot at aborterte fostre skal behandles likt før og etter 12. uke, sier stortingsrepresentant Marit Nybakk (Ap) til NTB.

Nybakk mener spørsmålet om behandling av aborterte fostre er en svært alvorlig og prinsipiell sak, og vil at abortloven skal legges til grunn. Hun tror Dagfinn Høybråtens forslag vil få en kjølig mottakelse fra både Ap, SV og Frp.

-Å gi kvinner som har tatt abort før 12. uke tilbud om å begrave abortmaterialet på en minnnelund kan gjøre situasjonen verre, og fremkalle skyld og angst, sier Nybakk.

- Er det ikke i abortlovens ånd å la kvinnene få bestemme selv?

- Jo, men jeg er skeptisk til at man betingelsesløst skal tillate begravelser av abortmateriale fra før 12. svangerskapsuke.

(ntb)