Vil begrave aborterte

Helsedepartementet vil at kvinner som har tatt abort skal få velge selv om fosteret skal sendes til en minnelund eller ikke. Men alle skal få spørsmålet. Fostre som ikke blir sendt til minnelund skal fortsatt behandles som biologisk avfall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ved abort før 12. uke skal spørsmålet om minnelund stilles i skriftlig form. Kvinner som tar abort etter 12. uke skal i tillegg få spørsmålet muntlig, skriver Vårt Land.

Helseminister Dagfinn Høybråten har tatt inn over seg den kritikken som kom da en arbeidsgruppe sist vinter gikk inn for at alle aborterte fostre - både før og etter 12. uke - skulle sendes til minnelund. Når han nå går mot denne løsningen, er det med støtte fra Helsetilsynet.

Respekt

- Vi må sikre respektfull behandling av både fosteret og kvinnen. Arbeidsgruppen tok for lite hensyn til kvinnene, som er i en svært sårbar situasjon, sier Høybråten til Vårt Land.

Debatten om minnelund ble aktualisert av reaksjoner fra et søppelforbrenningsanlegg i Fredrikstad som må brenne aborterte fostre sammen med vanlig sykehusavfall. Høybråten sier at selv om ikke alle fostre skal sendes til minnelund, vil de nye retningslinjene sikre mer ordnet og respektfull behandling av aborterte fostre. Men de løser ikke fullt ut problemene til dem som skal håndtere biologisk avfall fra sykehus.

- Det er ikke mulig å formulere seg vekk fra denne brutale sannheten, sier Høybråten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer