EVIG HVILE?: Det amerikanske selskapet Moon Express har fått tillatelse av amerikanske myndigheter til å lande på månen. Illustrasjon: Moon Express
EVIG HVILE?: Det amerikanske selskapet Moon Express har fått tillatelse av amerikanske myndigheter til å lande på månen. Illustrasjon: Moon ExpressVis mer

Vil begrave døde mennesker på månen. Nå har de fått godkjenningen av amerikanske myndigheter

Snart kan månebegravelser bli en realitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Over 40 år etter den siste levende jordboer forlot månen kan 2017 bli året da mennesker igjen besøker månen. I motsetning til den amerikanske astronauten Eugene Cernan, som i aller høyeste grad var i live da han forlot månen som siste jordboer i 1972, skal de neste besøkende gravlegges der.

Det er i det minste planen til det Florida-baserte selskapet Moon Express, som onsdag fikk tillatelse av det amerikanske luftfartstilsynet, Federal Aviation Administration (FAA), til å lande på månen - som det første private selskapet noensinne, ifølge nyhetsbyrået Associated Press (AP).

HOPPENDE ASKE: Asken vil bli fraktet om bord i landingsmodulen, som vises på denne illustrasjonen fra 2015. Planen er at den skal kunne «hoppe rundt» på månen, ifølge selskapet. Illustrasjon: Moon Express / AP
HOPPENDE ASKE: Asken vil bli fraktet om bord i landingsmodulen, som vises på denne illustrasjonen fra 2015. Planen er at den skal kunne «hoppe rundt» på månen, ifølge selskapet. Illustrasjon: Moon Express / AP Vis mer

- Vi får nå muligheten til å sette seil som oppdagelsesreisende til jordas åttende kontinent, månen, på søken etter kunnskap og ressurser til å utvide jordas økonomiske sfære, til fordel for hele menneskeheten, sier selskapets sjef Bob Richards i en pressemelding.

Evig hvile på månen

Selskapet håper å kunne tjene penger på å selge støv og steiner fra månen.

Richards sier til AP at fem kunder har meldt seg på den første turen, blant dem et selskap som selger muligheten til å frakte asken etter kremerte mennesker til månen.

Richards sier at asken etter hans egne foreldre skal være med på turen.

- De pleide å synge sangen «Fly me to the moon» (fly meg til månen, på godt norsk. red.anm) for meg. Nå kommer jeg til å gjøre nettopp det.

Ifølge US News er det riktignok bare snakk om en delvis begravelse, da de kun vil ta med ett gram med aske av hver av de avdøde.

Det vil heller ikke være første gang asken etter et menneske blir fraktet til månen. I 1999 fikk amerikaneren Eugene Shoemaker oppfylt sin livs drøm, to år etter hans død, da noe av hans aske tatt med til månen av romfartøyet Lunar Prospector. Han er så langt den eneste personen som har blitt gravlagt der.

- Kan bli vårt neste hjem

For 12 500 dollar, rundt 105 000 norske kroner, kan man kjøpe en billett om bord på romferden - som etter planen skal frakte kremert aske til månens overflate.

Verdensrommet: Romsonden som ble skutt opp fra Cape Canaveral i Florida, august 2011 har nå nådd sitt mål. De første vitenskapelige resultatene ventes i august. Video: Nasa Vis mer

Landingsfartøyet som skal frakte asken til månen er på størrelse med en vaskemaskin. Men Moon Express har store planer for framtidige turer til månen.

- Om 15 år vil månen være en viktig del av jordas økonomi, og potensielt vårt andre hjem. Tenk på det, sier en av selskapets grunnleggere, multimilliardæren Naveen Jain.

Moon Express planlegger også å sende DNA-prøver av levende mennesker, som ønsker å kunne skryte av at de har vært på månen, ifølge US News.

Teknogiganten Google har også lovet 20 millioner amerikanske dollar til det første private selskapet som landet på månen.

BOBLE: Denne bobla, som blir kalt Bubble Nebula, ble allerede oppdaget i 1787 av William Herschel. Denne videoen er et symbol for å feire Hubble-teleskopets 26 år i verdensrommet. Video: NASA Vis mer