NY ATOMSTRATEGI:  President Barack Obama gir The New York Times smkabiter på USAs nye atomstrategi, som legges fram denne uka. Presidenten lytter ikke til rådene fra sin egen forsvarsminister. FOTO: DET HVITE HUS/AP/SCANPIX.
NY ATOMSTRATEGI: President Barack Obama gir The New York Times smkabiter på USAs nye atomstrategi, som legges fram denne uka. Presidenten lytter ikke til rådene fra sin egen forsvarsminister. FOTO: DET HVITE HUS/AP/SCANPIX.Vis mer

Vil begrense egne muligheter til atomvåpen

Obama går mot rådene fra sin egen forsvarsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

President Barack Obama vil begrense USAs muligheter til å bruke atomvåpen, også i selvforsvar. Han håper at den nye strategien vil oppmuntre andre land til ikke å skaffe seg atomvåpen.

I et intervju med The New York Times beskriver president Obama den nye atomvåpen-strategien som en del av den globale kampen for å gjøre atomvåpen avleggs.

Obama sier at han ønsker at USA skal gå foran som et godt eksempel, og på den måten oppmuntre andre land til å gi opp ambisjonene om å skaffe seg atomvåpen.


Avskrekkende andre våpen- Vi vil fortsette å arbeide for at det legges mindre vekt på atomvåpen. Derfor må vi sørge for at vi har konvensjonelle våpen som er avskrekkende nok i alle utenom de mest ekstreme tilfellene, sier Obama.

 HJEMMEPÅSKE: President Barack Obama i et vårblomstrende Washington D.C. 2. påskedag - i hagen foran kontoret. FOTO: REUTERS/SCANPIX.
HJEMMEPÅSKE: President Barack Obama i et vårblomstrende Washington D.C. 2. påskedag - i hagen foran kontoret. FOTO: REUTERS/SCANPIX. Vis mer

Strategien, som blir offentliggjort i sin helhet tirsdag, representerer et klart brudd med forgjengernes atomvåpenpolitikk og går mot tidligere anbefalinger fra forsvarsminister Robert Gates.

Obamas nye atomvåpenstrategi forbyr bruk av atomvåpen mot stater som ikke har atomvåpen og som holder seg til ikkespredningsavtalen, selv om disse landene skulle angripe USA med biologiske eller kjemiske våpen eller sette i gang et lammende internettangrep.


Forsvar mot biologiske angrepIfølge tjenestemenn i Det hvite hus åpner den nye strategien likevel for å vurdere bruk av atomvåpen som gjengjeldelse mot biologiske angrep. Men utviklingen av disse våpnene må da ha kommet så langt at USA står i fare for å bli rammet av et ødeleggende angrep.

- Jeg kommer til å beholde det verktøyet som er nødvendig for at det amerikanske folk skal føle seg sikre, forsikrer Obama.

 PÅSKETRADISJON I:  Den sittende amerikanske presidenten har tatt avkast i sesongpremieren på hjemmebane for baseballaget Washington Nationals hvert år siden 1910. Denne gangen markerte Barack Obama 100 års-dagen for denne tradisjonen på hjemmekampen 2. påskedag. FOTO: REUTERS/SCANPIX.
PÅSKETRADISJON I: Den sittende amerikanske presidenten har tatt avkast i sesongpremieren på hjemmebane for baseballaget Washington Nationals hvert år siden 1910. Denne gangen markerte Barack Obama 100 års-dagen for denne tradisjonen på hjemmekampen 2. påskedag. FOTO: REUTERS/SCANPIX. Vis mer

På spørsmål om konflikten rundt Irans atomprogram, sier Obama at han er sikker på at Iran kommer til å anskaffe seg atomvåpen «med den kursen landet nå fører».

Obama vil imidlertid ikke si noe om når han tror Iran kan ha atomvåpen, og han vil ikke kommentere det israelske synet som går ut på at et Iran med kapasitet til å skaffe seg atomvåpen er like farlig som et Iran med atomvåpen.

I neste uke er Obama vert for et møte om atomsikkerhet der 47 regjeringssjefer deltar.

(NTB).

 PÅSKETRADISJON II:  Like sikkert som på 17. mai i Norge - 2. påskedag er det eggløp og barneleker foran Det hvit hus i presidentfamiliens nærvær. FOTO: AFP/SCANPIX.
PÅSKETRADISJON II: Like sikkert som på 17. mai i Norge - 2. påskedag er det eggløp og barneleker foran Det hvit hus i presidentfamiliens nærvær. FOTO: AFP/SCANPIX. Vis mer