<strong>OFFENTLIG:</strong> Inntekt, skatt og formue for alle nordmenn offentliggjøres årlig. Nå ønsker stortingsflertallet begrensninger. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
OFFENTLIG: Inntekt, skatt og formue for alle nordmenn offentliggjøres årlig. Nå ønsker stortingsflertallet begrensninger. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

Vil begrense innsynet i skattelistene

Søk mens du kan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||Stortingsflertallet ber Finansdepartementet vurdere den måten skattelistene offentliggjøres på, men vil samtidig sikre den nødvendige åpenheten slik at media kan ha en kritisk debatt om skattemessige forhold. Flertallet fra regjeringspartiene og Kristelig Folkeparti varsler at det kan komme begrensninger på noen områder. I en innstilling fra finanskomiteen til et forslag fra Fremskrittspartiet om å forby offentliggjøring av skattelister, skriver regjeringspartiene med støtte fra Kristelig Folkeparti, at det vil være riktig av Finansdepartementet å vurdere måten skattelistene offentliggjøres på. Hensikten er å minimalisere bruk av skattelistene til kriminalitet og for å begrense muligheten for at aktører skal kunne tjene penger på annonsering eller salg i forbindelse med skattelistene. Også de andre partiene legger i innstillingen vekt på at det er viktig å ivareta pressens mulighet til å drive kritisk journalistikk ved god tilgang til skattelistene.
Flere forslag Regjeringspartiene vil imidlertid ikke støtte konkrete forslag om innstramninger slik Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre kommer med. Kristelig Folkeparti foreslår at regjeringen skal legge fram en grundig gjennomgang av offentliggjøring av skattelister med vekt på forhold som åpenhet og debatt om skattesystemets personvern og kriminalitetsaspekter tidsnok til at eventuelle endringer kan gjelde for ligningsåret 2009. Frps forslag om å forby offentliggjøring får ikke støtte fra noen andre partier. Forbudet mot offentliggjøring skal kombineres med en ordning med konsesjon for tilgang til skattelistene ved konkret behov for informasjon om den enkelte skattyter. Venstre foreslår at offentliggjøring av skattelistene bare blir tilgjengelig fra offentlige databaser/nettsider. Høyre vil ha en ordning som sikrer at informasjon om inntekt og skatt gjøres offentlig tilgjengelig ved forespørsel, der den som spør blir registrert og personen det innhentes opplysninger om får varsel slik det er i dagens ordning med innhenting av kredittopplysninger. Frp varsler at de vil stemme for de andre innstramningsforslagene etter at deres eget forslag er nedstemt.

Fornøyd og skuffet — Jeg er veldig fornøyd med at regjeringspartiene nå ser at den ekstreme åpenheten i offentliggjøring av skattelistene må begrenses. Det er egentlig bare nyanser mellom det regjeringspartiene og det Høyre, KrF og V står for. Derfor er jeg skuffet over at regjeringspartiene ikke konkretiserer hva de egentlig ønsker, sier saksordføreren, Gunnar Gundersen fra Høyre til NTB.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer