VIL TROLIG BEGRENSE MIDLERTIDIG OPPHOLD: Innstillingen fra programkomiteen går lengre enn det Jonas Gahr Støre selv ville. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VIL TROLIG BEGRENSE MIDLERTIDIG OPPHOLD: Innstillingen fra programkomiteen går lengre enn det Jonas Gahr Støre selv ville. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Vil begrense midlertidighet for mindreårige asylsøkere

- Dette er en stor seier, sier lederen i Ap i Bergen, Roger Valhammer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Situasjonen for enslige mindreårige asylsøkere har vært den største debatten på Aps landsmøte. Etter lange diskusjoner i natt, endte det med en enstemmig innstilling fra Arbeiderpartiets programkomite.

Vil endre praksis

Løsningen ble et kompromiss mellom ledelsen, som ikke ønsket en lovendring, og grasrota, som var opptatt av å begrense bruken av midlertidig opphold for mindreårige asylsøkere.

Flere fylkeslag, Ap-veteraner og AUf har ønsket å gjøre noe med situasjonen, mens Jonas Gahr Støre advarte landsmøtet i går mot å endre lovverket.

Kompromisset ligner løsningen som blant andre Martin Kolberg i går skisserte for Dagbladet, at man går for å endre praksis, men ikke lovverket.

Leder i Ap i Bergen og frontfigur for landsmøtets «asylopprør», Roger Valhammer, er fornøyd:

- Teksten kunne vært mer konkret på hvordan skal gjøre det. Men vi synes det er en stor seier at bruken av midlertidig opphold for barn uten foreldre i Norge skal begrenses og at sårbarhetskriterier legges til grunn for forvaltningens vedtak, sier han.

Omstridt sak

Siden innstillingen er enstemmig, blir dette trolig også landsmøtets endelige vedtak.

Asylsaken har vært den mest omstridte saken på landsmøtet.

Slik er enigheten som den enstemmige programkomiteen har kommet fram til:

«Barn på flukt trenger særlig omsorg. Det forutsettes at regler for beskyttelse og opphold i norsk lovgivning og internasjonale konvensjoner blir fulgt ved behandling av barns søknad om opphold i Norge. Det er avgjørende å sikre rask og rettssikker behandling av søknader for å avklare om søkeren har rett til opphold i Norge.

Mindreårige på flukt må ivaretas bedre når de er i Norge, spesielt i mottak i kommunene. Det må gjennomføres tiltak for å sikre stabilitet i gode boforhold, rettssikker saksbehandling og bedre psykososiale tiltak. Mottakene må få styrket barnefaglig kompetanse. De mindreårige bør blant annet sikres kontaktfamilie, godt skoletilbud, godt helsetilbud og særskilt gode forberedte tiltak ved eventuell retur.

Mindreårige på flukt er en særlig sårbar gruppe. Arbeiderpartiet er bekymret for den sterke økningen i antallet barn som får innvilget midlertidig opphold i Norge. Det er innenfor dagens lovgivning behov å endre praksis i behandlingen av søknader om opphold fra mindreårige slik at midlertidighet begrenses for denne gruppen.

Vi vil at det i behandlingen av søknader om opphold fra denne gruppen inngår en vurdering av sårbarhetskriterier som skal legges til grunn for forvaltningens vedtak i forhold til unge som mangler omsorgspersoner, nettverk og/eller ressurser i hjemlandet.

Tillegg:

En utredning må også inneholde en vurdering av hvilke konsekvenser en eventuell åpning for dobbelt statsborgerskap vil ha for plikter og rettigheter i Norge.

Nytt kulepunkt:

Arbeide for å finne bedre aldersvurderingsmetoder.