Vil begrense travle advokater

Travle kjendisadvokater kan skape kø i rettssystemet fordi de har for mye å gjøre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjendisadvokater med mange klienter skal få mindre sjanse til å utsette rettssakene på grunn av dårlig tid, sier justisminister Odd Einar Dørum (V). Ministeren reagerer på at ranere kan begå nye forbrytelser mens de står i kø hos domstolene, skriver Dagsavisen.

Ett av problemene er at travle, profilerte advokater ber om utsettelse av saker fordi de har problemer med å få plass til rettssakene i tidsskjemaet sitt.

Lagmann Torolv Groseth i Eidsivating lagmannsrett bekrefter at det er et problem, og mener at det frie forsvarervalget er overfokusert i Norge. En lovendring for to år siden ga dommerne større anledning til å begrense advokatenes rett til å utsette saker. Han sier at det til en viss grad har begynt å skje nå.

Men advokat Harald Stabell er skeptisk til Dørum-utspillet, og mener at ministeren spiller på publikums frykt etter flere brutale ran for å innskrenke det frie forsvarervalget. Stabell mener at advokatene ikke er proppen i systemet, men at det derimot er ressursmangelen innen påtalemyndigheten og domstolene som er problemet.

Miljøer slår seg sammen

De tre som er pågrepet og siktet for ranet stammer fra vidt forskjellige miljøer. Mens Harnes er kjent som tidligere leder i motorsykkelklubben Bandidos, er Daniel de Linde kjent fra nasjonalistisk virksomhet. Petter Tharaldsen har en fortid knyttet til den beryktede Tveita-gjengen i Oslo.

- I mediene er min klient framstilt som nynazist, men han har ikke vært aktiv i det miljøet på mange år. Han kjenner seg heller ikke igjen i beskrivelser av at han skal være en del av noe hardt ransmiljø, sier advokat Vidar Lind Iversen til NTB.

Politiets etterforskere har foreløpig ikke konsentrert seg nærmere om å granske forholdet om ulik tilhørighet, men finner det ikke merkverdig at disse tre er sammen om et ran.

- Vi registrerer at det er personer fra tre forskjellige miljøer, men det overrasker ikke meg at de samarbeider, sier politiadvokat Geir Evanger i Oslo politidistrikt.

(NTB)