Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil begrense Trumps krigsmakt

Seint torsdag kveld stemte Representantenes hus for et forslag om å begrense president Trumps myndighet til å gå til krig.

FORSLAG: Representantenes hus har vedtatt et forslag om å begrense Trumps makt til å gå til krig.
FORSLAG: Representantenes hus har vedtatt et forslag om å begrense Trumps makt til å gå til krig. Vis mer

Torsdag kveld stemte Representantenes hus over president Donald Trumps myndighet til å gå til krig mot Iran.

Vedtaket dreier seg om å begrense presidentens makt til å gå til krig. Det betyr at han ikke kan gå til krig mot Iran uten deres godkjennelse, skriver nyhetsbyrået NTB.

Som ventet ble forslaget vedtatt i Representantenes hus, hvor Demokratene har flertall.

Forslaget ble begrunnet med at likvideringen av den iranske generalen Qasem Soleimani var provoserende og uforholdsmessig.

Ikke bindende

Resolusjonen er ikke bindende, og Trump trenger heller ikke å signere vedtaket.

Demokraten Tim Kaine har framsatt et liknende forslag for Senatet, hvor det har små muligheter for å bli vedtatt, ettersom Republikanerne har flertall der.

Den republikanske senatoren Mike Lee er den eneste fra partiet som har forhåndsvarslet at han vil stemme for forslaget.

SKUTT NED: Denne videoen skal ifølge The New York Times vise at et missil treffer det ukrainske flyet som styrtet utenfor Teheran natt til 8. januar. Vis mer

Etter likvideringen

Demokratene bestemte seg for å legge fram forslaget for avstemning i Representantenes hus umiddelbart etter at Det hvite hus ga utvalgte medlemmer av Kongressen en brifing om likvideringen av Soleimani.

Brifingen ble kritisert av Demokratene for å ikke bidra med en klar begrunnelse for handlingen.

USAs president har utstrakt myndighet til å gå til krig, ifølge NTB. Selv om loven sier at han skal rådføre seg med Kongressen på forhånd, og få Kongressens godkjenning om krigshandlingene varer mer enn 60 dager, skriver nyhetsbyrået.

Likvideringen var nok et eksempel på at Trump bryter med regler og sedvaner i Washington. Før droneangrepet unnlot han å informere Kongressen, men oversendt en hemmeligstemplet forklaring i etterkant.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media