VIL BEGYNNE SÅ FORT SOM MULIG: Olje- og energiminister Terj Riis-Johansen ønsker å begynne arbeidet på kraftlinjene i Midt-Norge så fort som mulig. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
VIL BEGYNNE SÅ FORT SOM MULIG: Olje- og energiminister Terj Riis-Johansen ønsker å begynne arbeidet på kraftlinjene i Midt-Norge så fort som mulig. Foto: Aleksander Andersen / ScanpixVis mer

Vil begynne på monstermaster til sommeren

Regjeringen sier nei til sjøkabel i Midt-Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På en pressekonferanse fredag formiddag kunngjorde olje- og energiminister Terje Riis-Johansen at regjeringen går inn for delvedtak for kraftledningen Ørskog-Sogndal.

Regjeringen sier altså nei til alternativet å legge en stor sjøkabel på hele strekningen.

- En sjøkabel på hele strekningen vil ta for lang tid og koste for mye penger, sier olje- og energiministeren på pressekonferansen.

De aktuelle strekningene som vil få kraftlinje er fra Sogndal til Moskog og fra Haugen i Ørsta til sørsiden av Hundvikfjorden i Bremanger.

Begynner til sommeren
Riis-Johansen sier det tas sikte på at konsejonsvedtakene vil foreligge vinter/vår 2011 slik at anleggsarbeidet på de to strekningene kan begynne sommeren 2011.

Riis-Johansen mener kraftledningen er viktig for å bedre kraftsituasjonen i Midt-Norge og å utnytte energipotensialet i området.

- Kraftlinjene mellom Midt-Norge og Sør-Norge må bindes bedre sammen, sier han.

Ønsker flere alternativer
Olje- og energidepartementet vil også be Statnett om å søke konsesjon på flere kraftledningtraseer i Bremanger og Naustdal, og sjøkabel mellom Ørskog og Store Standal i Ørsta.

- Vi ønsker å ha flere alternativer på pulten når disse beslutningene skal tas. At det søkes konsesjon betyr ikke nødvendigvis at det vil vedtas, sier Riis-Johansen

Han understreker at ved å konsejonssøke flere alternativer, møter de også lokalbefolkningens krav om utredning av alternative traseer.

Vil begynne så fort som mulig
Tid er en viktig faktor, og hvis arbeidet skal bli ferdig til 2015, som er målet, er det om å gjøre å komme igang så fort som mulig.

- Det er viktig å kjøre igang disse prossessene i en tidlig fase for å få fortgang i arbeidet. Vi har ingen tid å miste, sier Riis-Johansen.

Beslutningene om de resterende strekningene, som Statnett har blitt bedt om å søke konsejon til, må også tas i forkant av sommeren 2012.

Frykter ikke motstand
Riis-Johansen på pressekonferansen fredag sier han hatt møter med kommunene som berøres av den planlagte kraftledningen, og sier han stort sett har oppfattet holdningene i lokalområdene som positive.

- Selvfølgelig vil det sikkert bli uenigheter om visse traseer, men det virker som de fleste så langt er positive.