Vil beholde flere barnehagelærere

Kristin Halvorsen med nye kompetansetiltak i barnehagene.

VIL HEVE KOMPETANSEN: Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) la i dag fram nye tiltak som skal bedre kompetansen i barnehagene. Her er hun fra pressekonferanse på Uranienborg skole i Oslo formiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
VIL HEVE KOMPETANSEN: Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) la i dag fram nye tiltak som skal bedre kompetansen i barnehagene. Her er hun fra pressekonferanse på Uranienborg skole i Oslo formiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere ufaglærte i barnehagene skal få en grunnleggende kompetanse og stimuleres til videre utdanning, varsler kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV).

Statsråden hadde med seg en ny strategi for høyere kompetanse i barnehagene da hun torsdag møtte 500 nye studenter ved barnehageutdanningen på Høgskolen i Oslo og Akershus.

- Strategien skal bidra til å rekruttere og beholde flere barnehagelærere og andre kvalifiserte personer, sier Halvorsen.

Blant tiltakene i strategien inngår både kompetanseheving på arbeidsplassen og etter- og videreutdanningstilbud i form av kurs og lengre studier.

Sett under ett, er fagutdannet barnehagepersonell i dag en mer stabil arbeidskraft enn ufaglært. For få år siden var det omvendt.

Individuelle og kollektive tiltak Strategien har fått tittelen «kompetanse for framtidens barnehage» og skal i første omgang vare fra 2014 til 2020.

Den omfatter både individuelle og kollektive tiltak. Hovedtiltaket er et nytt system for kompetanseutvikling. Systemet synliggjør ifølge statsråden karriereveier og utviklingsmuligheter for alle grupper ansatte i barnehagen.

Første kull Studentene som tar fatt på barnehageutdanning i høst, er det første kullet som tas opp etter at studiet ble vedtatt endret i sommer. Endringene gjelder alle studiesteder unntatt Høgskulen i Sogn og Fjordane, som fikk prøve det nye utdanningsopplegget forrige skoleår.

Én av endringene i det nye opplegget, gjelder praksisbarnehagene. De skal fra nå av ta større del i utdanningen, og samarbeidet mellom praksisfelt og utdanningsinstitusjon skal bli tettere.

Kristin Halvorsen tror studentene vil være glade for at det nå legges større vekt på praksis i barnehageutdanningen. Studenter som tar barnehageutdanningen kommer nemlig alle ut i arbeidslivet med lederfunksjoner fra dag én.

- Mange har vært uforberedt på å komme fersk som avdelingsleder til en arbeidsplass der det kan være drevne assistenter, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen. (NTB)