Vil bekjempe brystkreft med graviditetshormon

Svenske og amerikanske forskere er på sporet av hvorfor graviditet reduserer kreftrisikoen.

GRAVIDITET BESKYTTER:  Forskere tror at hormonet HCG, som utvikles ved graviditet, gjør brystkjertler resistente mot kreft. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
GRAVIDITET BESKYTTER: Forskere tror at hormonet HCG, som utvikles ved graviditet, gjør brystkjertler resistente mot kreft. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.comVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forskere er i ferd med å kartlegge mekanismene bak det faktum at graviditet reduserer risikoen for brystkreft. På sikt kan dette føre til utvikling av legemidler som forebygger brystkreft, skriver Expressen.

Graviditetshormon - Tanken er å behandle kvinner med graviditetshormon for å få samme effekt som en graviditet ville ha gitt, sier kreftprofessor Per Lenner ved universitetet i Umeå til nyhetsbyrået TT.

- Dette er foreløpig bare på idéstadiet, men personlig mener jeg det er muligheter for at dette blir virkelighet, sier professoren.

Lenner mener at behandlingen, i beste fall, vil kunne redusere risikoen for brystkreft med 30 prosent.

Vanligste kreftform hos kvinner Brystkreft er den vanligste kreftformen blant norske kvinner, opplyser Kreftforeningen. Om lag 2 800 kvinner får diagnosen hvert år. Det betyr at brystkreft utgjør 24 prosent av alle krefttilfeller hos kvinner. Én av tolv kvinner i Norge utvikler brystkreft i løpet av livet.

Antall kvinner som overlever brystkreft er økende. I følge Kreftregisteret lever 88 prosent av alle kvinner som får brystkreft fem år etter at de fikk diagnosen.

At graviditet reduserer risikoen for brystkreft har vært kjent lenge. Forskerne mener hormonet HCG, som utvikles under graviditeten, gjør brystkjertlene resistente mot kreft.

Svenske og amerikanske forskere har tatt vevsprøver av 250 kvinner for å kartlegge hvordan brystene påvirkes av graviditeten, melder avisa Norrländska Socialdemokraten.

Genetisk signatur - Antallet er tilstrekkelig for å belyse vår hypotese, sier Per Lenner.

Forskerne fant en genetisk signatur som spiller inn avhengig av om brystene påvirkes av graviditet eller ikke. Prosjektet finansiereres av en stiftelse i USA.