Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil bekjempe hybridkrig med spionasje

NATO-sjef Jens Stoltenberg mener styrket etterretning er mottrekket mot Russland og Kinas hybrid-krig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DAVOS (Dagbladet): På et debattmøte med blant annet USAs forsvarsminister Ash Carter her i Davos redegjorde Jens Stoltenberg for mottrekkene mot den såkalte hybridkrigen til Russland og Kina.
Hybridkrig er siste skrik innen krig og konflikt og Stoltenberg beskriver det slik:

- Det er et blitt et tåkete skille mellom fred og krig. Flere steder på jorda er det nå både krig og fred på en gang. Dette er den nye formen for krigføring, hybridkrig, der man bruker både militære og ikke-militær aggresjon samtidig. Vi så det i i Ukraina der Russlands brukte både militær-makt og væpnede krigere uten merker på uniformene. Vi ser det også ved cyberkrigføring der man kan føre krig i fredstid. Det er en ny utfordring for NATO, sa Stoltenberg på møtet.

Grønne menn Mottrekket er i følge NATO-sjefen mer overvåking:

- Vi må styrke overvåking og etterretning. Før var du ikke i tvil når det var krig. Det var ideen om russiske tanks som krysset grensa til Vest-Europa som var signalet. Men nå vi må styrke overvåking og etterretning for å skjønne når vi blir angrepet og hva som egentlig skjer når det dukker opp små grønne menn i Ukraina.

Etter møtet utdyper han overfor Dagbladet hvordan etterretningen skal styrkes.

- Det gjør vi på mange forskjellige måter. Vi lager systemer for hvordan NATO-land skal kommunisere bedre seg i mellom slik at vi får trukket veksler på all den etterretningsinformasjonen som alle Nato-landene samler inn. Vi er også i ferd med å etablere et nytt system for overvåkingsdroner.

En dronebase er i ferd med å bygges opp.

- De vil kunne gi oss direkte bilder og data. De vil få base på Sicilia, men vil kunne brukes over alt. De vil gi oss mye bedre direktebilder av situasjoner der vi måtte ønske det, sier Stoltenberg.

Ny jobb I følge forsvarsminister Carter er det både stater og terrorister som benytter seg av hybridmetodene.

- Det er stater som oppfører seg som terrorister og det er terrorister som oppfører seg som stater, sier han og tenker på den selverklærte Islamske staten (IS).

- Den tradisjonelle terroren utføres av grupper som ikke representerer en stat, men det er også stater som benytter seg av terrorens metoder. Russlands grønne menn i Ukraina og Kinas cyberkrigføring for å stjele opphavsrettsbeskyttet informasjon er eksempler. Det er vårt ansvar å bekjempe alt dette. Dette er nytt og det gjør jobben min ganske annerledes enn den jobben mine forgjengere hadde, sa Carter på møtet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media