Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil bekjempe trygdeeksport

Finansminister Siv Jensen (Frp) vil vurdere en rekke tiltak for å bekjempe såkalt trygdeeksport.

VIL TA GREP: - Trygdeeksport er en svært krevende problemstilling som regjeringen er svært opptatt av. Vi vil se på alle tiltak som kan begrense dette. Alle land med gode trygdeordninger opplever problemet, sier finansminister Siv Jensen (Frp). Foto: Tommy Arnesen / Dagbladet
VIL TA GREP: - Trygdeeksport er en svært krevende problemstilling som regjeringen er svært opptatt av. Vi vil se på alle tiltak som kan begrense dette. Alle land med gode trygdeordninger opplever problemet, sier finansminister Siv Jensen (Frp). Foto: Tommy Arnesen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men hun tror ikke fjerning av konstantstøtten er et magisk grep.

LES OGSÅ: Arbeidsministeren vil kostnadsjustere kontantstøtten

Det var Arbeiderpartiets finanspolitiske talsmann Jonas Gahr Støre som tok opp saken under den muntlige spørretimen onsdag.

Han mente at trygdeeksport fører til sosial dumping. Utenlandske arbeidstakere godtar uregulert lav lønn i Norge fordi ulike velferdsordninger som sendes til familien i hjemlandet, har betydelig høyere verdi lokalt.

- Trygdeeksport er en svært krevende problemstilling som regjeringen er svært opptatt av. Vi vil se på alle tiltak som kan begrense dette. Alle land med gode trygdeordninger opplever problemet, sa Jensen.

Hun ville ikke binde seg til noen spesifikke tiltak, men advarte mot å tro at fjerning av kontantstøtten løser alt.

- Det er en avgrenset støtteordning, sa finansministeren.

Støre viste til at flere forslag er framsatt i debatten, blant annet å vri kontantstøtten over til tjenester, slik at det ikke er rene penger å hente ut av ordningen.

Et annet forslag går ut på å kostnadsjustere trygdeytelser til levekostnadsnivået i mottakerens hjemland.

Ytterligere en mulighet som er framme i debatten, er å omgjøre en statlig ordning til en kommunal tjeneste som det da kan knyttes betingelser til, for eksempel boplikt.

(NTB)