Vil beordre leger til distriktene

Ap-politiker Freddy de Ruiter (Ap) fra Aust-Agder vil beordre leger til plikttjeneste i distriktskommuner som sliter med å få ansatt leger.

VIL BEORDRE: Ap-politiker Freddy de Ruiter mener leger må beordres til å utføre plikttjeneste. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
VIL BEORDRE: Ap-politiker Freddy de Ruiter mener leger må beordres til å utføre plikttjeneste. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Mange kommuner har store problemer med å rekruttere leger, har stor gjennomtrekk av vikarer, og i praksis ingen fastlegeordning.

- Det er på tide å diskutere beordring av leger til kommunene for en viss periode, sier Freddy de Ruiter (Ap), medlem av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget til Nationen.

Han mener det kan være en vei å gå for å få bukt med legemangelen i distriktskommunene, gjennomtrekk og mange vikarer på kort tid.

- Det er dessuten betenkelig at små kommuner må blakke seg fordi de må gå gjennom dyre vikarbyråer, tilby høy lønn og andre goder for å få leger til å bli, sier han.

- Jeg er ikke tilhenger av tvang, men ser at det kan være en siste utvei, sier Freddy de Ruiter.

- Samfunnet har finansiert en kostbar utdanning for legene. Derfor er det rimelig at samfunnet styrer legeressursene bedre enn i dag, sier han.

Høyres Kristin Ørmen Johnsen er helt uenig med de Ruiter.

- Tvang er ikke et godt tiltak, derimot er kommunesammenslåing løsningen, særlig for små kommuner som sliter med å få stabil legedekning. Større kommuner gir mulighet for større fagmiljø, fellesskap og et bærekraftig miljø, sier Johnsen, som også er medlem av Stortingets helse- og omsorgskomité.

Legene selv synes tvangsflytting er en dårlig idé.

- Tvang er farlig for rekrutteringen av nye allmennleger, sier Marit Hermansen, leder i Norsk forening for allmennmedisin.

(NTB)


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer